Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Perišićevom bombom “vatreni” poništili prednost Čeha i osvojili mršavi bod

19.06.2021. 08:16


Hrvatska nogometna reprezentacija je u 2. kolu skupine D Europskog nogometnog prvenstva na Hampden Parku u Glasgowu remizirala protiv Češke odigravši 1:1. Vatreni su ovim bodom zadržali izglede za plasman u osminu finala,a za to će nam trebati pobjeda nad Škotskom. Češka je do vodstva došla preko Patrika Schicka u 37. minuti izjedanaesterca koji je Španjolac Carlos del Xerro Grande dosudio na intervenciju VAR-a nakon što je Dejan Lovren u skoku nenamjerno laktom udario Schicka u nos. Izjednačujući pogodak za Hrvatsku postigao je Ivan Perišić u 47. minuti na asistenciju Kramarića, kad je s lijeve strane ušao u kazneni prostor i s desetak metara desnom nogom neobranjivo pogodio suprotni kut čeških vrata. Nakon nepotpunog drugog kola Češka je vodeća s četiri boda. Engleska ima tri, ali u kasnovečernjem terminu igrala je dvoboj sa Škotskom, a Hrvatska je treća s jednim bodom. Bez bodova prije dvoboja s "gordim albionom" bila je Škotska Hrvatska će u posljednjem kolu, u utorak, 22. lipnja, protiv Škotske morati pobijediti kako bi konkurirala za plasman u osminu finala. I taj će dvoboj biti odigran na Hampden Parku u Glasgowu.


Loš ulazak
Izbornik Zlatko Dalić shodno najavama odlučio na napadačku formaciju napravivši dvije promjene u odnosu na poraz od Engleske. Na klupi je ostao Duje Ćaleta-Car, a u momčad se vratio Dejan Lovren. Iz sastava je ispao i Marcelo Brozović, dok je ušao Josip Brekalo koji je zauzeo poziciju na desnom krilu. Andrej Kramarić je napokon dobio poziciju koju najviše voli, iza leđa napadača, dok je u vrhu ponovo bio Ante Rebić unatoč blijedom nastupu protiv Engleske. Dalićev kolega na suprotnoj strani, Jaroslav Šilhavy napravio je samo jednu promjenu u odnosu na sastav koji je započeo utakmicu protiv Škotske. Umjesto Aleksa Krala od prve minute je zaigrao Tomaš Holeš.
Očekivao se kako će Hrvatska nametnuti ritam i diktirati igru, no u prvih 20 minuta Česi su iznenadili zaigravši napadački, sa čak 60 posto posjeda lopte. Prelako su Česi u tim minutama stvarali prilike pred našim vratima. U prvih pola sata jedina opasna situacija pred češkim vratima dogodila se u 23 minuti kada je Modrić nakon kornera uposlio Perišića, no krilni igrač Intera je pucao ravno u Vaclika.
Nažalost, Češka je u 37. minuti povela iz kaznenog udarca kojeg je realizirao Schick postigavši svoj treći gol na prvenstvu.
Prekršaj je skrivio Lovren udarivši u skoku laktom po licu češkog napadača raskrvarivši mu pritom nos. Španjolski sudac Cerro Grande nije vidio prekršaj, no nakon pregleda video snimke pokazao je na bijelu točku. Schick je pucao i sigurno zabio.
Samo dvije minute kasnije Rebić je imao sjajnu priliku za izjednačenje. Napadač Milana je dobio odličnu loptu u prostor na lijevoj strani, sjurio se prema golu, ali je pucao pored gola.


Promjene donijele boljitak
Na otvaranju drugog dijela Dalić je povukao dva poteza. Umjeto Rebića ušao je Petković, dok je Brekala zamijenio Ivanušec. I Hrvatska je već nakon dvije minute izjednačila. Kramarić je na centru brzo izveo slobodan udarac uposlivši Perišića koji je u svom stilu probio po lijevoj strani, ušao u kazneni prostor i desnom nogom sjajno pogodio u suprotni kut za 1:1. Česi su zaprijetili u 53. minuti Součekovima udarcem sa 20-tak metara, no lopta je prošla pored gola. U 57. minuti uzvratio je Ivanušec, ali je i on bio neprecizan.
U 62. minuti Dalić je povukao odličan novi poetez, Kramarić je izašao, ušao je Nikola Vlašić. Već u sljedećoj akciji, Češka je opasno zaprijetila, ali Livaković je pravovremeno izašao i odbio tu loptu. U 72. minuti Hrvatska je mogla do preokreta, no Vlašić je iz sjajne situacije prebacio suparnička vrata. Veznjaku moskovskog CSKA je loptu spustio Perišić, no Vlašić nije najbolje reagirao. Dvije minute kasnije veliku priliku je imao i Hložel, ali je i on pucao preko gola.
Posljednju priliku na utakmici Hrvatska je imala u 88. minuti, Petković je pucao, no češka obrana je nekako blokirala udarac. Do kraja utakmice Hrvatska je pokušavala doći do drugog pogotka, ali nisu više uspjeli stvoriti izglednu poziciju pred vratima Čeha. Hrvatska sada ima imperativ pobjede u posljednjem kolu kada u Glasgowu igraju protiv domaćina Škotske.




HRVATSKA 1 – ČEŠKA 1
GLASGOW – Stadion Hampden Park; Sudac: Carlos del Cerro Grande (Španjlska). Strijelci: 0:1 Schick (37'-11m), 1:1 Perišić (47') Žuti kartoni: Lovren (Hrvatska) /, Masopust, Boril, Hložek (Češka). Crveni kartoni: –
HRVATSKA: Livaković – Vrsaljko, Lovren, Vida, Gvardiol – Modrić, Kovačić (od 87. Brozović) – Perišić, Kramarić (od 62. Vlašić), Brekalo (od 46. Ivanušec) – Rebić (od 46. Petković)
ČEŠKA: Vaclik – Coufal, Kalas, Čelustka, Boril – Holeš (od 63. Kral), Souček – Masopust (od 63. Hložek), Darida (od 87. Barak), Jankto (od 74. Ševčik) – Schick (od 74. Krmenčik)


Modrić: Ostao je gorak okus, nismo pobijedili
GLASGOW – Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić rekao je da mu je ostao "gorak okus" nakon dvoboja s Češkom na Hampden Parku u Glasgowu, gdje su "vatreni" odigrali 1-1 i ostali u igri za plasman u osminu finala.
– Ostao je gorak okus nakon ove utakmice, jer nismo pobijedili. Ušli smo u meč potpuno neorganizirani, ali je bilo bolje u drugom poluvremenu. Postigli smo pogodak, mogli smo ih postići i više, ali nažalost nismo pobijedili. Sad moramo pobijediti Škotsku da bismo prošli dalje", izjavio je Luka Modrić za službeni portal Europskog nogometnog saveza (UEFA) na kojem je proglašen za igrača utakmice.


Perišić: Jednostavno nismo bili pravi i pod hitno se moramo popraviti
Strijelac fantastičnog pogotka za Hrvatsku Ivan Perišić svojim je pogotkom donio izjednačenje i na kraju vrijedan bod Hrvatskoj.
– Mislim da je svaki reprezentativac Hrvatske svjestan da nismo bili pravi protiv Čeha i da se pod hitno moramo popraviti. Smatram da svatko od nas može i mora dati 20 ili 30 % više i onda će to donijeti pravi rezultat. Prvo poluvrijeme smo bili loši. U nastavku smo se malo popravili, ali i dalje smatram da to nije dovoljno dobro.
Nikola Vlašić je ušao u nastavku utakmice i pružio je zapaženu prtiju.
– U prvom poluvremenu smo bili loši. Česima je sviran dvojbeni penal, ali više zaostatka u prvih 45 minuta nismo niti zaslužili. U drugom dijelu smo bili bolji i neriješeno je na kraju pravedan rezultat. Česi su u prvom dijelu bili agresivniji, nisu nam dali disati. Bit će nam teško protiv domaćina Škotske koji su domaćini. Imamo imperativ pobjede, ali što je tu je. Idemo na pobjedu i nadam se da ćemo je ostvariti.


HRVATSKA – ČEŠKA
Golovi 1:1
Posjed lopte: 50:50
Ukupno šuteva: 10:11
Šutevi u okvir: 2:1
Korneri: 4:4
Zaleđa:1:2
Prekršaji: 7:11
Žuti kartoni: 1:3
Ukupno dodavanja: 424:436
Točna dodavanja: 338:357