Vučetić: U gradska vijeća ne bi ni trebali ulaziti oni koji ne znaju što su etika i moral

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika katarina.ergovic
DISCIPLINIRANJE VIJEĆNIKA
Trenutne sankcije nemaju smisla i prava bi sankcija bila oduzimanje mandata, a to je nemoguće. Ovdje dolazite u ironičnu situaciju da, upozoravajući vijećnike na ponašanje, govorite na razini razrednika u školi. Kao puni vrhunac ironije, stoga bih predložio slanje u kut, kao što se radilo prije 40 godina, ističe Vučetić
Marin GOSPIĆ
Marko Vučetić

Psovke, vikanje, vrijeđanje, upadanje u riječ i oduzimanje mirkofona uobičajen su scenarij sjednica Gradskog vijeća. Zadarska javnost često je zgrožena razinom komunikacije među gradskim vijećnicima kojima je vlastita promocija očito važnija od dobrobiti građana. Zbog međusobnih prepucavanja neke točke za bolji život Zadrana nisu izglasane te u konačnici uvijek ispaštaju oni zbog kojih gradski vijećnici i djeluju u Vijeću.

Uvođenje Kodeksa ponašanja trebalo bi promijeniti ovu situaciju disciplinirajem vijećnika. Na idućoj sjednici stoga će se naći i prijedlog Kodeksa ponašanja članova Gradskog vijeća koji bi Gradu i predsjedniku GV-a trebao olakšati rad te korigirati ponašanja vijećnika.

Naime, Zakon o sprječavanju sukoba interesa nalaže da sva tijela jedinica lokalne i područne samouprave moraju donijeti Kodeks ponašanja koji se odnosi na članove predstavničkih tijela. Određen je i rok od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona, uz jasnu napomenu kako će svi oni koji ga na vrijeme ne izglasaju platiti kaznu od 5.000 do 15.000 kuna.

Ovo je odraz nereda u državi

Predsjednika Gradskog vijeća Zadra, nezavisnog Marka Vučetića, pitali smo smatra li da će ovaj kodes doista promijeniti ponašanje zadarskih vijećnika.

- Etički kodeks potreban je, nalazimo se u paradoksalnoj situaciji u kojoj nam Sabor kao glavno predstavničko tijelo još uvijek nema etički kodeks, a predstavnička tijela u jedinicama lokalne samouprave imaju. Pohvaljujem njegovo uvođenje, no on je i dalje odraz zakonodavnog i političkog nereda u državi. Gradsko vijeće Zadra dobit će etički kodeks, međutim, stvari se neće drastično promijeniti, ali barem će nas suočiti s time da svako naše javno djelovanje ima i etičku komponentu, odnosno da moramo djelovati ne kao politička, već i etička bića, ističe Vučetić, napominjući kako u gradska vijeća ne bi ni trebali ulaziti oni koji ne znaju što su etika i moral.

- Ovaj kodeks neće promijeniti nečiji moral, niti ga dovesti do moralnog djelovanja. Neće pomoći ni onome tko ne uvažava drugoga i nije svjestan težine svoje riječi, a koja u konačnici kreira javni život i nekoga odgaja. Nikakav etički kodeks neće pomoći vijećnicima koji nisu svjesni da njihovo neetično ponašanje destruira i javni etički život Zadra. Imamo vijećnika koji ne poštuju poslovnik i ne uvažavaju drugoga, ali se nalaze u paradoksalnoj situaciji u kojoj ne shvaćaju da upadanjem u riječ drugome afirmiraju upravo onoga protiv koga navodno ustaju želeći ga prikazati kao lažova. Takve imamo u svim strankama i ne bih izdvajao pojedince, ali oni koji ne mogu uspostaviti kontrolu nad svojim vladanjem u suštini su koruptivni, poručuje čelnik Gradskog vijeća Zadra.

Ocjena - trojka

Na pitanje hoće li uvođenje Kodeksa ponašanja u tom slučaju promijeniti ponašanje zadarskih vijećnika, Vučetić odgovara da neće, ali će vijećnike barem suočiti s činjenicom da ih čekaju sankcije.

- U Gradskom vijeću imamo i nedeklarirane sukobe interesa. Primjerice, na prošloj sam sjednici rekao da sam kao sveučilišni profesor u sukobu interesa kada predlažem da Znanstvena knjižnica uđe u sastav Sveučilišta. Čovjek ne može ne biti u sukobu interesa, ali etičko biće deklarira svoj sukob interesa i ja sam to javno napravio. Ali vijećnica čija je obitelj zaposlena u nekim tijelima o kojima se na sjednici raspravlja putem izvješća, taj sukob interesa nije deklarirala. Odsad ćemo imati zakonsku osnovu za upozorenje na ovakve stvari.

Trenutne sankcije nemaju smisla i prava bi sankcija bila oduzimanje mandata, a to je nemoguće. Ovdje dolazite u ironičnu situaciju da, upozoravajući vijećnike na ponašanje, govorite na razini razrednika u školi. Kao puni vrhunac ironije stoga bih predložio slanje u kut, kao što se radilo prije 40 godina. Time bismo napravili puno veću promjenu nečijeg ponašanja, nego sankcijama koje to u konačnici i nisu, zaključuje predsjednik Gradskog vijeća Zadra, a na pitanje koju koji bi ocjenu za ponašanje dao zadarskim vijećnicima, odgovara: »Trojku«.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)