Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kali – najribarskije mjesto na Jadranu

Autor: Ivan Stagličić

18.07.2008. 22:00
Kali – najribarskije  mjesto na Jadranu


Doista smo utjecali da Vlada donese odluku da se subvencionira gorivo za ribare na pet kuna do kraja ove godine, kazao je Božanić, te najavio i rješavanje problema oko veza ribarskih brodova
Jučer je u Kalima  održano 6. Ribarsko savjetovanje koje se održava u okviru  Kualjskih ribarskih noći “Tunuara”, a zajednički su ga organizirali općina Kali, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja te  Udruga “Kualjske ribarske  noći”. Okupljenim ribarima,  ribarskim stručnjacima i brojnim Kaljanima pozdravnim se  riječima obratio zamjenik zadarskog župana, dr. sc. Đani  Bunja, a nakon njega državni  tajnik za ribarstvo Tonći Božanić, koji je naglasio kako su  Kali najribarskije mjesto, a  Zadarska županija najribarskija županija na Jadranu, te  upozorio kako je ribarstvo konačno ušlo i u naziv Ministarstva, što pokazuje pojačanu  brigu za ribarski sektor. Potom se osvrnuo na sve ono što  se u vremenu otkada je državni tajnik poduzimalo na  području ribarstva.
– Nismo stajali skrštenih ruku, doista smo utjecali da Vlada donese odluku da se subvencionira gorivo za ribare na  pet kuna do kraja ove godine,  kazao je Božanić, te najavio i  rješavanje problema oko veza  ribarskih brodova skorašnjim  stupanjem na snagu nove  odredbe o privezilištu i djelovanju ribarskih brodova u  operativnim djelovima luka,  kojom će troškovi ribara biti  svedeni na najmanju moguću  mjeru, a tarifa za ukrcaj i iskrcaj ribe će biti simbolična.
Božanić je najavio i niz drugih mjera na poticanju ribarstva u Hrvatskoj, mogućnosti  kreditnih linija i bespovratnih  sredstava te uspostavu veletržnice za ribu, pozvavši ribare  da surađuju s Ministarstvom u  zajedničkom rješavanju svih  onih problema koji bi se mogli  pojaviti u realizaciji navedenih programa, te na kraju izlaganja proglasio Savjetovanje  otvorenim.
Daljnjim radom Savjetovanja rukovodio je moderator  Petar Pedišić koji je najavio  daljnji program i stručna izlaganja te pozvao ribare da sva  svoja pitanja stave na papir i  proslijede, te će na njih biti  odgovoreno, a na kraju Savjetovanja bit će prikazan i dokumentarni film “Posljednji  drveni ribari”, koji je i sniman  u Kalima.
U stručnom dijelu održana  su predavanja mr. sc. Lava  Bavčevića “Ribarske zadruge i  mogućnosti razvoja kroz organizacije proizvođača sukladno EU pravilima – perspektive razvoja”, dr. sc. Vjekoslava Tičine “Recentna istraživanja obnovljivih bogatstava  mora”, mr. sc. Irene Jahutka  “Potpore u ribarstvu” i mr. sc.  Ante Mišura “Sustav prve prodaje ribe”.


Odzvonilo samostalnim ribarima?
U svome izlaganju o mogućnostima razvoja ribarskih zadruga, sukladno  pravilima EU, mr. sc. Lav Bavčević iz Hrvatskog zavoda za poljoprivredno-  savjetodavnu službu, prikazao je sustav ribarskog organiziranja u zemljama  EU i predstavio njihov sustav zajedničke ribarstvene politike. Pritom je  naglasio kako se ribari moraju organizirati, bilo kao tvrtke, ali i kao zadruge,  no tada te zadruge ne mogu imati sedam – osam članova, nego moraju  pokrivati 20 – 25 posto ribolovne flote. Tako organizirani ribari mogu utjecati  na odluke oko ribolova na državnoj razini, a orijentacijske cijene ribe donose  se na razini čitave EU, kazao je Bavčević, koji je iznio niz poticajnih mjera  koje tako udruženi ribari mogu ostvariti, i iznio primjere ribara u Istri koji već  i ostvaruju neke od nabrojanih mjera, te poručio kaljskim ribarima:– Morate se okrupniti i pripremiti, a zbog ribarske tradicije, iskustva koje  ste stekli na svim morima svijeta, zbog marikulture koja se događa u Kalima,  imate preduvjete za okrupnjavanje i stvaranje snažne organizacije proizvođača. A budete li funkcionirali kao individualni proizvođači, samostalni  ribari, sve ove mjere poticaja i pomoći – ne ćete imati nikakve koristi od  njih.