Kali - najribarskije mjesto na Jadranu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
kali
U Kalima je u okviru Kualjskih ribarskih noći "Tunuara"održano 6. Ribarsko savjetovanje

Jučer je u Kalima  održano 6. Ribarsko savjetovanje koje se održava u okviru  Kualjskih ribarskih noći "Tunuara", a zajednički su ga organizirali općina Kali, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja te  Udruga "Kualjske ribarske  noći". Okupljenim ribarima,  ribarskim stručnjacima i brojnim Kaljanima pozdravnim se  riječima obratio zamjenik zadarskog župana, dr. sc. Đani  Bunja, a nakon njega državni  tajnik za ribarstvo Tonći Božanić, koji je naglasio kako su  Kali najribarskije mjesto, a  Zadarska županija najribarskija županija na Jadranu, te  upozorio kako je ribarstvo konačno ušlo i u naziv Ministarstva, što pokazuje pojačanu  brigu za ribarski sektor. Potom se osvrnuo na sve ono što  se u vremenu otkada je državni tajnik poduzimalo na  području ribarstva.

- Nismo stajali skrštenih ruku, doista smo utjecali da Vlada donese odluku da se subvencionira gorivo za ribare na  pet kuna do kraja ove godine,  kazao je Božanić, te najavio i  rješavanje problema oko veza  ribarskih brodova skorašnjim  stupanjem na snagu nove  odredbe o privezilištu i djelovanju ribarskih brodova u  operativnim djelovima luka,  kojom će troškovi ribara biti  svedeni na najmanju moguću  mjeru, a tarifa za ukrcaj i iskrcaj ribe će biti simbolična.

Božanić je najavio i niz drugih mjera na poticanju ribarstva u Hrvatskoj, mogućnosti  kreditnih linija i bespovratnih  sredstava te uspostavu veletržnice za ribu, pozvavši ribare  da surađuju s Ministarstvom u  zajedničkom rješavanju svih  onih problema koji bi se mogli  pojaviti u realizaciji navedenih programa, te na kraju izlaganja proglasio Savjetovanje  otvorenim.

Daljnjim radom Savjetovanja rukovodio je moderator  Petar Pedišić koji je najavio  daljnji program i stručna izlaganja te pozvao ribare da sva  svoja pitanja stave na papir i  proslijede, te će na njih biti  odgovoreno, a na kraju Savjetovanja bit će prikazan i dokumentarni film "Posljednji  drveni ribari", koji je i sniman  u Kalima.

U stručnom dijelu održana  su predavanja mr. sc. Lava  Bavčevića "Ribarske zadruge i  mogućnosti razvoja kroz organizacije proizvođača sukladno EU pravilima - perspektive razvoja", dr. sc. Vjekoslava Tičine "Recentna istraživanja obnovljivih bogatstava  mora", mr. sc. Irene Jahutka  "Potpore u ribarstvu" i mr. sc.  Ante Mišura "Sustav prve prodaje ribe".

Odzvonilo samostalnim ribarima?

U svome izlaganju o mogućnostima razvoja ribarskih zadruga, sukladno  pravilima EU, mr. sc. Lav Bavčević iz Hrvatskog zavoda za poljoprivredno-  savjetodavnu službu, prikazao je sustav ribarskog organiziranja u zemljama  EU i predstavio njihov sustav zajedničke ribarstvene politike. Pritom je  naglasio kako se ribari moraju organizirati, bilo kao tvrtke, ali i kao zadruge,  no tada te zadruge ne mogu imati sedam - osam članova, nego moraju  pokrivati 20 - 25 posto ribolovne flote. Tako organizirani ribari mogu utjecati  na odluke oko ribolova na državnoj razini, a orijentacijske cijene ribe donose  se na razini čitave EU, kazao je Bavčević, koji je iznio niz poticajnih mjera  koje tako udruženi ribari mogu ostvariti, i iznio primjere ribara u Istri koji već  i ostvaruju neke od nabrojanih mjera, te poručio kaljskim ribarima:
- Morate se okrupniti i pripremiti, a zbog ribarske tradicije, iskustva koje  ste stekli na svim morima svijeta, zbog marikulture koja se događa u Kalima,  imate preduvjete za okrupnjavanje i stvaranje snažne organizacije proizvođača. A budete li funkcionirali kao individualni proizvođači, samostalni  ribari, sve ove mjere poticaja i pomoći - ne ćete imati nikakve koristi od  njih.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno