Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Manifestacija za “male gušte malog čovika”

Autor: Julijana Bačić

18.07.2008. 22:00
Manifestacija za “male gušte malog čovika”


Četvrtim memorijalnim boćarskim turnirom,  u organizaciji KUD-a “Bleke i  konji”, na Bokanjcu danas započinje sportsko-kulturna manifestacija “Lito 2008”.
Zbog nesretnog događaja  koji se dogodio na Bokanjcu,  početak manifestacije je s petka prebačen za danas, a nastavlja se i sutra.
Memorijalni boćarski turnir  “Đani Kanjer Gaćo”, traje dva  dana, igra se po pravilima  mjesta, a najbolji sudionici  mogu računati i na nagrade.
Nakon boćarskog turnira,  bokanjačko “Lito” se nastavlja  s prvim danom kolovoza manifestacijom “Kuntrada ka nekada”. Organizatori se ovim  programom, kako sami kažu,  nastoje vratiti natrag u vrijeme  “kanotjera, glazbe s ploča, spize od gušta, vina i kokte”, a  namjera im je reanimirati  mjesne običaje pedesetih godina 20. stoljeća “kada je jedini  porok bilo druženje”. Ideja je u  program uključiti sve obitelji  bokanjačkih dvora kako bi doprinijele promociji kulturnih  vrijednosti ovih prostora, tradiciji i običajima.
Cjelodnevni program “Kuntrade”, koja će se ove godine  održati prvi put, sastoji se od  spontanog klapskog pjevanja,  spremanja autohtonih jela,  iniciranja međudvorskih prepirki, kartanja, boćanja, pripovijedanja starih priča djeci  oko ognjišta, izložbe crno-bijelih fotografija mjesta i umjetničkih djela po dvorima.
U sklopu bokanjačkog “Lita” udruga “BIK” 10. kolovoza  organizira treću zadarsku alku  u glavnoj ulici starog Bokanjca, Kuntradi. Prva alka održana je 2006. godine kad je  sudjelovao 31 alkar. Sljedeće  godine održana je druga alka  na kojoj je sudjelovalo 36 alkara, a program je pratila  gradska limena glazba. Obitelji koje su sudjelovale u organizaciji, odjevene u dalmatinske nošnje, gostima su pripremile i poslužile tradicionalna bokanjačka jela.
Kako je interes i odaziv građana nadmašio očekivanja,  ogranizatori su odlučili alku  organizirati i ove godine, kao  manifestaciju viteškog nadmetanja u dalmatinskim uvjetima. Na ovogodišnjoj alci nastupit će 40 alkara, a program  će pratiti limena glazba.
Bokanjačko “Lito” završit će  kazališnim programom koji će  se održati u bokanjačkim dvorima. Ilija Zovko, glumac  Gradskog kazališta mladih  Split, dobitnik ovogodišnje nagrade za književnost “Ivan Raos”, premijerno će izvesti predstavu “Priredba” u intimnoj atmosferi starih dvora koji mogu  primiti najviše 80 gledatelja.
Kako doznajemo od Enija  Meštrovića, jednog od organizatora bokanjačkog “Lita”,  ovom se manifestacijom Bokanjac nastoji podignuti jednu  stepenicu više u pogledu kulture, ali i sporta, te se nastoje  izgraditi temelji na kojima će  svoje ideje moći realizirati budući naraštaji.
– Bokanjačko ljeto premašilo je naša očekivanja i jako  smo zadovoljni odazivom građana, kako onih koji žele sudjelovati tako i onih koji dolaze  kao publika. Najviše interesa  privukla je alka koju organiziramo treću godinu za redom,  a koja je zaista spoj komedije i  natjecanja te već ima svoju  publiku. Ove će godine na alci  sudjelovati 40 alkara, a moram  naglasiti kako to nisu samo  stanovnici Bokanjca. Tako  imamo sudionike, ali i one koji  nam pomažu oko organizacije,  iz cijelog grada. Bokanjačko  “Lito” je manifestacija predviđena za male gušte malog  čovika, istaknuo je Meštrović.