Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Planine iz vizira Zoranićevih vila

Autor: Krešimir Bukvić

18.07.2008. 22:00
Planine iz vizira Zoranićevih vila

Foto: Nenad MARČEV



Predstava “Planine” Zadarskog plesnog asambla, rađena na temelju istoimenog romana Petra Zoranića, u režiji voditeljice/koreografkinje ZPA Sanje Petrovski, premijerno je izvedena u Providurovoj palači
U petak je u Providurovoj palači, u okviru 14. Zadarskog kazališnog ljeta, premijerno izvedena predstava “Planine” Zadarskog plesnog asambla, rađena na temelju istoimenog romana Petra Zoranića, u režiji voditeljice/koreografkinje ZPA Sanje Petrovski.
Oslonivši se na vilinski, odnosno arkadijski element Zoranićevog romana,  Petrovski je režirala predstavu primjerenu prije svega ženskom plesnom asamblu, angažiravši na projektu u najvećoj mjeri svoje članice, Stošiju Zrinski, Josipu Štulić, Ladu Petrovski, Mateu Bilosnić, Nikolinu Dolfić, Mašu Zupčić i Mateu Petričić, kojima su se na pozornici pridružili i glumac Hrvatske kazališne kuće Zadar Mirko Šatalić, glumica Kazališta lutaka Zadar Sanja Zalović, osječki plesač Vuk Ognjenović te vrlo talentirani mladi glumac/plesač Vinko Radovčić. Kostimografiju “Planina” radila je kostimografkinja i modna dizajnerica Marija Šarić Ban, dok se za svijetlo “pobrinuo” Igor Petrovski.
Zadarski scenski proizvod
Zadarska je premijera, očekivano, u Providurovu dovela brojne poklonike plesa i kazališta, već uvriježeno željne izvornog zadarskog scenskog “proizvoda”. A “Planine” su bile upravo to – predstava rađena na spomen jednog od najvećih hrvatskih pisaca Petra Zoranića, književnika zadarskog porijekla, čija se petstota obljetnica rođenja ovim  primjereno obilježila. Na premijeri su se stoga mogli vidjeti brojni pripadnici gradskih kulturno-umjetničkih krugova, od kojih su neki nakon predstave Zadarskom listu podijelili svoje prve dojmove. Ravnatelj Kazališta lutaka Zadar Petar Šimunić je oduševljen predstavom. Ističe kako je sjajna i kako bi rado neke od elemenata “preselio” i u predstavu svog kazališta,  verziju “Planina” Kazališta lutaka Zadar.
–  Ja sam oduševljen, vrlo rado bih neke “slike” preselio u našu predstavu, u naše “Planine”, što bi bio sjajan spoj. Naša je predstava nedavno igrala u Osijeku, pobravši dobre komentare ljudi iz teatra, međutim moglo se čuti i da bi s jednom dobrom kombinacijom naših i nekih od ovih scena večeras bila i još bolja, naglasio je Šimunić.
Cijenjenom režiseru RAI-a, zadarskih korjena, Pinu Dujeli, naprotiv, predstava se nije svidjela. 
– Plesači su jako dobri, no režija je neinvetivna, sve u svemu dosadno. No, kostimi su prekrasni, tako da bi u konačnici ocijena bila osrednja, istakao je Dujela.
Zahtjevni kostimi
A da kostime nije bilo ni najmanje lako osmisliti i sašiti posvjedočila nam je kostimografkinja Marija Šarić Ban, naglasivši da je rad na kostimima bio dosta zahtjevan.
– Kostimi su bili dosta zahtjevni, trebalo ih je znati prilagoditi predstavi. No, rezultat nije izostao i mogu reći da sam zadovoljnja svojim dijelom posla. Nadam se da ćemo igrati i dalje, no u nekim drugim ambijentima, jer mi ovaj prostor Providurove palače nije baš “legao”, istakla je Šarić Ban.
Zadovoljstvo “odrađenim” nije krila ni autorica predstave Sanja Petrovski, koju smo nakratko zaustavili na domjenku koji je slijedio izvedbu, i zamolili da nam iznese svoje prve dojmove.
– Mislim da je sve jako lijepo ispalo, naše plesačice-vile su stvarno dobro odradile svoj posao, napravili smo jednu ne previše pretencioznu predstavu koja se jako svidjela publici, a opet nije kršila neke umjetničke nadzore. Dakako, uvijek se nađe nešto što bih mijenjala, no predstava je sada postavljena i tek sad treba početi raditi na njoj, neke će djevojke otići, neke nove doći, sve je to “work in progress”,  zaključuje Sanja.
Komentar o predstavi dao nam je i gradski restaurator Aleksandar Kotlar, ističući kako je on viđenim za naše sandarde sasvim zadovoljan.
– Za naše pojmove to je u redu, za neke malo veće standarde mislim da bi trebalo još vježbati. Mislim da bi  prije svega trebalo biti više plesa, ako je već baletna predstava u pitanju, rekao je Kotlar.