Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Prilagodili se Bologni potpuno

Autor: Nikola Markulin

18.07.2008. 22:00
Prilagodili se  Bologni potpuno

Foto: Vedran SITNICA



U zgradi Rektorata Sveučilišta u Zadru održana je konferencija za medije  u povodu promocije prvih prvostupnika i dobivanja ISO  certifikata Odjela za ekonomiju. Odjel za ekonomiju, ujedno jedan od mlađih odjela na  Sveučilištu, prve je studente  upisao u akademskoj godini  2005./2006.
U četvrtak je prvih  četvero studenata obranilo  svoje diplomske radnje i steklo  naslov prvostupnika, odnosno  završilo obrazovni proces u  potpunosti prilagođen Bolonjskom procesu. Uz to, potvrda  kvalitetnog rada Odjela za  ekonomiju stigla je u vidu ISO  9001:2000 certifikata o kvaliteti, koji je odjelu nakon temeljite revizije programa i njegove provedbe dodijelila međunarodna nezavisna revizorska tvrtka Det Norske Veritas  (DNV). Podsjetimo, Odjel za  promet i pomorstvo Sveučilišta u Zadru isti je certifikat  stekao lani. Posebno uključeni  u pripremanje i obrađivanje  dokumentacije za stjecanje  ovog uglednog certifikata bili  su mr. sc. Petar Čovo i mr. sc.  Ante Panjkota, profesori Odjela za ekonomiju.
Više o značenju ovih dvaju  događaja javnosti je kazao  prof. dr. sc. Stipe Belak, pročelnik Odjela za ekonomiju, te  ujedno i prorektor Sveučilišta  u Zadru:
– Ovaj događaj čekali smo tri  godine i konačno imamo prve  svoje prvostupnike. Četvero  naših studenata, od pedesetak  koliko ih je u 2005./2006. akademskoj godini upisalo Studij  menadžmenta, koji organizira  i izvodi Odjel za ekonomiju, na  vrijeme je izvršilo sve svoje  obveze. Završetak našeg programa u roku potvrđuje da je  cjelokupni posao njegove prilagodbe Bolonjskom procesu  izvršen uspješno. S druge strane, certifikatom smo dobili  propisane postupke obrazovanja, odnosno  organizacije i izvođenja nastave.
Osim kontrole nad svim postupcima u  okviru tih procesa dobili smo i  kontrolu nad obvezama studenata, ali i, što je vrlo važno,  kontrolu nad radom i obvezama naših nastavnika. Nastavnici svojim potpisima na za  to određenim obrascima potvrđuju da je student izvršio sve  svoje obveze, ali jednako i studenti dobivaju priliku ocijeniti  kvalitetu rada svojih profesora. Prvu valorizaciju tog rada  već smo proveli i ona je pokazala rezultate s kojima smo  vrlo zadovoljni. Naime, prosječna ocjena koju su naši studenti dali svojim profesorima  je vrlo dobrih 4, 15. Smatram  da od ovog ne postoji bolji  način da se izvrši kontrola rada  nastavnika. Nitko od nas na  odjelu nema interesa skrivati  rad, odnosno nerad, pa se tako  sve ocjene, kao i odluke Vijeća  odjela nalaze na našim internetskim stranicama i u svakom  su trenutku svima dostupne, istaknuo je Belak.