Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Saljsko kulturno ljeto: užance, trke tovarov, saljska noć…

Autor: Julijana Bačić

18.07.2008. 22:00
Saljsko kulturno ljeto: užance, trke tovarov, saljska noć…


Bilo je puno govora o tome što će biti s ovogodišnjim Saljskim užancama. No, sad sa sigurnošću mogu reći da će se Saljske užance održati i to 8., 9. i 10. kolovoza. Ove će ih godine organizirati mladi Saljani i to oni mlađi od 20 godina koji se tek spremaju za Tovareću mužiku, kazala je Mirković
Program Saljskog kulturnog ljeta i ove je godine atraktivan i zanimljiv, kako među domaćim stanovništvom, tako i među mnogobrojnim turistima koji ljeti borave na otoku.
Već s prvim danima srpnja, započela su ljetna kulturna i sportska događanja u Salima. Državno prvenstvo u ronjenju na dah, malonogometni turnir Sali te Dječji festival Ravanac obilježili su početak ljeta na Dugom otoku. Kulturni program započeo je 10. srpnja svečanošću otvaranja Saljskog kulturnog ljeta. Kako ističe direktorica Turističke zajednice Dugi otok Ivana Mirković, upravo je samo otvoranje Saljskog kulturnog ljeta trebao biti najzanimljiviji događaj. No, zbog nedovoljne aktivnosti mladih koji su trebali nastupiti u programu, otvorenje je prošlo ponešto drugačije od očekivanog.
Fešte i feštice
Proteklog ponedjeljka održana je fešta od baluna, a kazališni program ovog ljeta započeo je predstavom u izvedbi Histriona i Zagrebačkog orkestra.
Ivana Mirković najavila je i nastup dviju klapa u srpnju i kolovozu.
– Klapa Intrade nastupit će u Salima 24. srpnja, dok će neposredno prije blagdana Velike Gospe, 14. kolovoza, u Salima nastupiti klapa Kontrade, istaknula je Mirković.
Dugi otok će, već sljedeći petak posjetiti i putujući brod s knjigama, takozvana ploveća knjižnica, koja će ovog ljeta mnogim turistima, ali i otočanima, staviti na raspolaganje knjige do kojih inače teško ili rijetko stižu.
Posljednji dan srpnja bit će u znaku ljetnog karnevala i nastupa grupe Berekini.
U Zaglavu će se 29. srpnja održati zaglavska fešta “Kake bake”, a dvodnevna zverinska fešta održat će se 30. i 31. srpnja.
Kulturno ljeto u Salima nastavlja se i u kolovozu kada će se umjesto najavljene predstave Ivane Brlić-Mažuranić “Šuma Striborova”, Dječjeg kazališta “Smješko”, održati neka druga kazališna predstava o kojoj se organizatori još uvijek dogovaraju.
U Velom Ratu će se 5. kolovoza održati Velarska fešta, 18. kolovoza u Božavi Božavska noć, a 29. kolovoza u Žmanu Žmanska fešta. 
Osim kulturnih, tu su i sportske manifestacije, kojih ni ovog kolovoza neće nedostajati na Dugom otoku. Tako će se u Zaglavu 5. kolovoza održati košarkaški turnir te turnir u odbojci na pijesku. Park prirode Telašćica 18. kolovoza bit će mjesto održavanja natjecanja u panulanju te plivačkog maratona.
Tradicionalne “Trke tovarov”
Iako je ove godine njihovo održavanje bilo upitno, direktorica Turističke zajednice Sali, potvrdila nam je da će se ipak održati tradicionalne Saljske užance.
– Bilo je puno govora o tome što će biti s ovogodišnjim Saljskim užancama. No, sad sa sigurnošću mogu reći da će se Saljske užance održati i to 8., 9. i 10. kolovoza. Ove će ih godine organizirati mladi Saljani i to oni mlađi od 20 godina koji se tek spremaju za Tovareću mužiku, kazala je Mirković.
Saljske užance su kulturno-zabavna manifestacija koja se održava već 47 godina, svake godine prvog vikenda u kolovozu. Prvog dana ovogodišnje manifestacije, održat će se ribarska noć, kuhanje i biranje najboljeg brudeta, pečenje tuna, srdela i ostalih plodova mora te zabavni program na Portu uz klape.
Drugi dan Užanci predviđen je za športske susrete i natjecanja (utrke romobila, vrića, potakaća, potezanje konopa), zatim slijedi “Saljska noć” (Iluminacija Porta, brodova i kaića) te zabavni program na rivi uz hrvatsku grupu zabavne glazbe.
Posljednji dan je dan zatvaranja manifestacije, kada se odvijaju tradicionalne “Trke tovarov”, spektakularan događaj za sve goste na otoku, od kojih glavnina dođe na saljsku rivu prisustvovati toj neobičnoj utrci.
Zatim u večernjim satima slijedi koncert, koji je ujedno i posljednji u nizu koncerata i nastupa u tri dana koliko traju Saljske užance.
Kako ističe direktorica TZ Sali, Ivana Mirković, ideja Saljskog kulturnog ljeta jest da se svaki četvrtak u mjestu odvijaju neke manifestacije koje privlače i turiste i domaće stanovništvo. Turista je na Dugom otoku svakim danom sve više, a u Salima, kako saznajemo od Mirković, ima još nešto slobodnih smještajnih kapaciteta koji će se najvjerojatnije, popuniti u sljedećih nekoliko dana.
– Interes koji turisti i svi oni koji ljeti, ali i kroz godinu žive na otoku pokazuju prema Saljskom kulturnom ljetu  velik je, te smo mi kao organizatori zaista zadovoljni posjećenošću Saljskog kulturnog ljeta, kazala je Mirković.