Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Slavonsko poljodjelstvo

Autor: Ante Kolega

18.07.2008. 22:00


Na “Krmivima”, međunarodnom simpoziju u  Opatiji, sjatili se Slavonci i pita  me novogradiški direktor Dozet, što preporučujete  nama profesore da oživi  slavonsko poljodjelstvo.
Stvorite slavonsku  znamku za kulen. Jedinstvenu udrugu, koja  će ići na zaštitu izvornog podrijetla prema  Bruxellesu.
Bez takve zaštite zemljopisnog podrijetla,  izvornog proizvoda teško ćete se uklopiti u  tržišta kulena natječući  se sa Slovačkom i Mađarskom.
Tržnu proizvodnju žita  treba planirati prema  domaćim potrebama  krušnog i stočnog tržišta, zatim preko čvrstih ugovora s prehrambenom industrijom.
Pojedini mali proizvođači vina mogu opstati na ciljanim domaćim tržištima.
Ostali se moraju povezati s razmjerno velikim proizvođačima i  svoju promidžbu vezati  za “Kutjevo” i “Belje”.
Govedarstvo treba  razvijati prema posebnim znamkama mlade  govedine u tovu. Mljekarske udruge svoju opstojnost vezati čvrstim  ugovorima za mljekare.
Primarno svinjogojstvo povezati s dalmatinskim i istarskim proizvođačima pršuta, prema  zahtjevima pršutara,  odnosno željama potrošača.
Voćarstvo i povrćarstvo mogu se razvijati i biti konkurentni najboljim europskim gospodarstvima.
Ne treba odustati niti  od uljane repice i kukuruza za proizvodnju  biogoriva i ekološke  ambalaže, zatim proizvodnje soje, sladorne  blitve, duhana i suncokreta za postojeću industriju.
Slavonija, odnosno nizinski dio hrvatskog poljodjelstva posjeduje poljodjelskog tla i podneblja za sve nabrojene  namjene.
Ljudski potencijal to  samo potvrđuje.
Vaš Bage