Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Tkonski majstori gitare

Autor: Dragana Glavočić

18.07.2008. 22:00


Sudeći po tako velikom odazivu djece mogli smo zaključiti da su roditelji prepoznali važnost škole gitare te svoju djecu potaknuli na upis. Također, kupili su im instrumente koji baš i nisu jeftini, kaže Ivo Dominis voditelj Škole gitare
Prije dvije godine je od strane Ivana Dominisa, strastvenog zaljubljenika u gitaru, a uz podršku Općine Tkon, krenula inicijativa o osnivanju škole gitare u Tkonu, koja je vrlo brzo i provedena u djelo.
– Kad se govori o otoku onda uvijek imamo predodžbu o društveno i kulturno siromašnoj sredini. Otočna sredina je, prema mišljenju mnogih, izolirana od stvarnog života, onog na kopnu, zapravo marginalna i zapostavljena. Stoga se osjetila potreba da se u Tkonu nešto novo pokrene, pripovijeda Dominis.
Prije negoli je pokrenuta današnja Škola gitare, prije nekoliko godina pokušao se osnovati tamburaški orkestar. No, pothvat je, nažalost, bio bezuspješan.
– Čuli smo da bivši polaznici instrumente koji su dobili dok su svirali u orkestru čuvaju u svojim domovima pa smo se nadali da ćemo ih mi moći dobiti. No, na kraju nismo pronašli nijedan instrument, kazuje Dominis.
Već prve godine djelovanja naučiti svirati gitaru poželjelo je 15 malih Tkonjana što je, kako ističe Dominis, bila i više nego izvrsna brojka kad se zna da u tkonskoj osnovnoj školi svaki razred ima od pet do šest učenika.
– Sudeći po tako brojnom odazivu djece mogli smo zaključiti da su roditelji prepoznali važnost škole gitare te svoju djecu potaknuli na upis. Također, kupili su im instrumente koji baš i nisu jeftini. Ukoliko su roditelji u nemogućnosti kupiti instrument tada ih škola nabavlja po povoljnijoj cijeni. Danas škola broji 30 polaznika koji su na našu veliku radost željeli da se i tijekom ljeta održava nastava, pojasnio je Dominis te dodao da često sugerira roditeljima kakav instrument trebaju kupiti djetetu te na što trebaju pripaziti, pogotovo kad je riječ o njegovoj kvaliteti.
– Osobito je važna kvaliteta futrole koja čuva instrument od oštećenja te omogućava njegov transport, govori Dominis.
Osim, Dominisa mlade Tkonjane poučava i Željko Pezelj. Dominis polaznike poučava notama, a Pezelj majstorstvu sviranja.
Škola je prvotno bila smještena u prostorijama Zadružnog doma, a danas mladi gitaristi muziciraju u zgradi Općine Tkon.
– Zahvalni smo Općini koja je imala razumijevanja za naše potrebe te nam dodijelila ovaj prostor u kojem boravimo nakon radnog vremena djelatnika Općine tako da im ne smetamo. Prostor je primjereno uređen i klimatiziran, kazao je voditelj škole.
U otočnoj Školi gitare polaznici uče svirati gitaru i mandolinu. No, čak 28 učenika zainteresirano je za gitaru, a svega dva polaznika sviraju mandolinu.
– Djeci je dalmatinska pjesma draga i simpatična, ali rock and roll je rock and roll. Gitara im omogućava izvođenje njihovih omiljenih rock pjesama i to je glavni razlog zašto djeca radije odabiru gitaru nego mandolinu. Učenici na nastupima žele svirati pjesme rock grupe Credence ili, na moju inicijativu, Elvisa Preslyja, kaže Dominis.
Polaznici škole dosad su nastupali uglavnom na brojnim događajima i svečanostima u Tkonu. Voditeljeva je želja da se u školu upiše što više polaznika i iz ostalih mjesta na otoku Pašmanu.
Sudeći po entuzijazmu voditelja i polaznika škole za očekivati je da će ova škola odgojiti brojne gitarističke virtuoze.