Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Uzelac u pučkoj kuhinji

Autor: Velimir Brkić

18.07.2008. 22:00
Uzelac u pučkoj kuhinji

Foto: Velimir BRKIĆ



Potpredsjednika Uzelca u Karinu Donjem dočekalo je 30-ak srpskih povratnika s tradicionalnim kruhom i solju te su mu izložili probleme legalizacije davno izgrađenih kuća, bez čega ne mogu dobiti priključak za vodu
Potpredsjednik Vlade RH prof. dr. sc. Slobodan Uzelac i mr. sc. Stanko Janić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, sa suradnicima po treći put u kratkom razdoblju posjetili su Zadarsku županiju. Potpredsjednik Uzelac je to obrazložio činjenicom da je ovaj prostor s “golemim razvojnim prilikama koje nisu iskorištene”. Jučer su bili u radnom posjetu u Gradu Benkovcu, gdje se sastao s predstavnicima Zadarske županije, Grada Benkovca, predstavnicima nevladinih organizacija i srpske nacionalne manjine te sa saborskim zastupnikom Brankom Kutijom. Potom je obišao Pučku kuhinju u Benkovcu, tvornicu TCG Tlačni lijev Benkovac, obiteljsko gospodarstvo Marinka Čirjaka u Smilčiću, gdje je sa zanimanjem razgledao nasade 1.600 stabala trešanja, novo naselje Ograde u Smilčiću u kojem žive useljenici iz susjedne BiH, te Karin Donji i Buković, naselja u kojima gotovo isključivo žive žitelji srpske nacionalnosti.
Osigurati infrastrukturu
Njihov posjet, rekao je Uzelac nakon više od dvoiposatnog radnog sastanka zatvorenog za javnost, svjedoči o odlučnosti Vlade RH da ove krajeve privede svrsi, omogući normalan život svim žiteljima, bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest, a za to će biti nužno osigurati osnovnu infrastrukturu. Za sve te projekte, dodaje Uzelac, osiguran je novac, naročito pri rješavanju izgradnje komunalne i socijalne infrastrukture, vodoopskrbe u naseljima u kojima su se vratili srpski povratnici, Karin Donji, Buković i Kula Atlagića, te u četiri doseljenička naselja, Miranje,  Kukanj – Benkovačko Selo, Buković – Gaj i  Ograde – Smilčić, u kojima osim navedenog još uvijek nije ni riješeno pitanje vlasništva nad zemljištem na kojem su izgrađene obiteljske kuće te se u njima i ne može poticati rad malog i srednjeg poduzetništva.
Nova stranica suradnje
Međutim, potpredsjednik Uzelac pritom je napomenuo “kako se ne treba zaletjeti, nego provedbu tih projekata ocijeniti za godinu dana”, te kako će podržati sve povratničke projekte Grada Benkovca, pod uvjetom da se provode u dogovoru sa Vijećem srpske nacionalne manjine te da vjeruje kako će suradnja oko projekata vezanih za povratak Srba biti mnogo bolja.
– Kada su u pitanju projekti oko povratka Srba u ove krajeve, Vijeće srpske nacionalne manjine i Gradsko poglavarstvo do sada nisu surađivali dobro, pa mogu reći da sam nezadovoljan jer smatram da Vijeće srpske nacionalne manjine nije bilo u zadovoljavajućoj mjeri zastupljeno kada je Poglavarstvo donosilo odluke o tim projektima. Vjerujem da ćemo otvoriti novu stranicu i da će od danas ta suradnja biti mnogo bolja, naglasio je Uzelac odgovarajući na novinarsko pitanje oko internetske stranice SDSS-a, gdje je istaknuto kako su članovi stranke nezadovoljni suradnjom s Gradskim poglavarstvom.
Uzelca dočekali kruhom i solju
Gradonačelnik Benkovca Mirko Erstić je najvećim ocijenio projekt regionalnog vodovoda Benkovac – Lišane Ostrovičke, u koji se ulaže oko 50 milijuna kuna, projekte vodoopskrbe u Karinu Donjem, Kuli i Bukoviću, područjima gdje žive Srbi povratnici, ili mjestima gdje se uskoro namjeravaju vratiti, ali i nekim mjestima s Hrvatima doseljenim iz BiH. Potom je istaknuo kako Benkovac ima najmanju stopu nezaposlenosti te da će realizacijom brojnih projekata, među njima i poslovne zone Šopot, zasigurno nedostajati radne snage.
Potpredsjednika Uzelca u Karinu Donjem dočekalo je 30-ak srpskih povratnika s tradicionalnim kruhom i solju te su mu izložili probleme legalizacije davno izgrađenih kuća, bez čega ne mogu dobiti priključak za vodu. U Bukoviću je u polusatnom razgovoru 30-ak povratnika izvijestilo visoko izaslanstvo Vlade RH o svakodnevnim problemima – vodoopskrbi, zaposlenošću, radu Mjesnog odbora, problemu otpadnih voda, eksploataciji kamena i neučinkovitosti državnih službi, posebice sudova. Među govornicima u Bukoviću bio je i Novica Rnjak koji je 1991. godine, navodno, pištoljem prijetio Boži Pešutu iz Lisičića.


Bajalica: Sigurnosno pitanje stvar je prošlosti
– Suradnja s Gradskim poglavarstvom je na  uzlaznoj putanji, rekao je predsjednik benkovačkog i dopredsjednik županijskog  SDSS-a Željko Bajalica, dodajući kako je sigurnosno pitanje u Benkovcu stvar prošlosti te  da je sigurnost hrvatskih građana srpske nacionalnosti na zavidnoj razini. Bajalica nije htio posebno komentirati izvještaj s internet stranice SDSS-a o lošem  odnosu lokalnih Srba i benkovačke vlasti,  kazavši kako mu je primarni cilj “što bolji životni  uvjeti za sve žitelje grada Benkovca, i Hrvate i  Srbe”.–  SSDS ima veliku priliku da nakon lokalnih  neposrednih izbora u svibnju iduće godine,  zajedno s HDZ-om participira u vlasti u Benkovcu. To nam je cilj i želja. Štoviše,  vjerujem  da će i odnosi HDZ-a i SDSS-a u Benkovcu biti  sve bolji i bolji, naročito nakon ovog nadasve  plodonosnog  sastanka, zaključio je Bajalica.