Zaton kao antički kozmopolitski centar

Slika korisnika admin
Zaton
Vedran SITNICA
Izložen je manji dio bogatih nalaza iz antičke luke Zaton

U Zatonu je u organizaciji Turističke zajednice mjesta Zaton i Arheološkog muzeja Zadar, Odjela za podmorsku arheologiju, predstavljena izložba arheoloških artefakata pod nazivom «Antička luka - nalazi» koja je postavljena u zgradi Mjesnog odbora na Kolištu. Prigodom otvorenja okupljene je pozdravila direktorica TZ Zaton, Dalia Pavlović.

- Ovo je već druga izložba na temu antičke luke u Zatonu, a nastala je kao rezultat suradnje Turisitčke zajednice s Odjelom za podmorsku arheologiju pri Arheološkom muzeju u Zadru, kazala je Dalia Pavlović, iskazavši posebnu zahvalu voditelju Odjela, dr. sc. Smiljanu Gluščeviću, koji je podsjetio nazočne na najzanimljivije nalaze i sam tijek istraživanja u zatonskoj antičkoj luki.

Dr. Gluščević je u svom izlaganju istaknuo posebnu pohvalu TZ Zaton koja kao jedna mlada turistička zajednica iskazuje zainteresiranost za ovaj vid suradnje s kulturnim institucijama.

- Ove godine smo pokušali jedan niz prebogatih nalaza iz gotovo desetogodišnjih istraživanja te luke pokazati. Prostor je takav da nismo mogli zadovoljiti sve muzeološke uvjete za ono što želimo prikazati, ali ja se nadam da ćete kroz ovo što smo ovdje izložili, kroz kartu i uz pomoć prospekta, uspjeti shvatiti što sve u toj luci ima, kazao je dr. Gluščević te podsjetio da je zatosnka luka trajala od sredine prvog stoljeća i zamrla negdje sredinom četvrtog stoljeća.

Govoreći o nalazima Gluščević je istaknuo kao posebnost nalaza u Zatonu, jako velik broj sjemenja različitih biljaka, između ostalog, prvi nalaz sjemenke rotkvice, a nađene su i sjemenke lubenice, žita, višnje, trešnje, pinije i mnogih drugih. Osim voća i povrća, antički su mornari prema nalazima konzumirali i škojlke, dagnje i kamenice, zatim poljske puževe, a veliki broj nalaza svinjskih i janjećih kostiju svjedoči da im nije bila mrska niti mesna hrana.

- Ovdje imamo materijal koji potječe sa svih krajeva tada poznatog mediteranskog svijeta, kazao je Smiljan Gluščević nabrojivši najzanimjljivje nalaze od galske amfore, zatim amfora iz raznih krajeva Grčke, luksuzne keramike iz sjeverne Italije, posuđa iz Male Azije i Sirije i mnogo materijala iz sjeverne Afrike, što sve govori da je zatonska luka bila u to doba jedan veliki kozmopolitski centar.

Izložba «Antička luka - nalazi» će biti otvorena za posjetitelje idućih dvadeset dana i to utorkom, četvrtkom i nedjeljom u vremenu 10-12 i 19-21 sati, a ulaz je slobodan.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno