Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dvjesto godina od smrti najstarijeg predstavnika Prve bečke škole

Autor:

18.07.2009. 22:00
Dvjesto godina od smrti najstarijeg predstavnika Prve bečke škole

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Subotnjim koncertom Haydn kvarteta na 49. Glazbenim večeroma u sv. Donatu obilježeno je dvije stotine godina od smrti najstarijeg predstavnika Prve bečke škole, Josepha Haydna.
Iz grada u kojem je na dvoru Esterhazyjevih djelovao više od trideset godina stigli su glazbenici koji se danas inspiriraju i rade na istom starom dvorcu obitelji koja ga je zaposlila. No gudačke kvartete, koje su u subotu izveli članovi Haydn Quarteta, sam Haydn ipak nije skladao za svog dugog boravka u Eisenstadtu, već kao još jedva punoljetni mladi glazbenik, radeći za baruna Carla Josepha Edlera von Frünberga na imanju nedaleko od Beča.
Suptilne interpretacije Haydnovih kvarteta op. 76 i op.77 prepoznala je puna crkva sv. Donata, a Haydn kvartet je začinio koncertni program Schubertovim Quartettsatzom u c – molu i Gudačkim kvartetom u e – molu Felixa Mendelssohna.
Povratak na pozornicu i to u dva navrata, bila je potvrda da je publika Glazbenih večeri u Svetom Donatu bila zadovoljna s cjelokupnim ishodom ovog koncerta.