Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sezonaca 10 posto manje nego lani

Autor:

18.07.2009. 22:00
Sezonaca 10 posto manje nego lani


Nakon hotela i restorana, djelatnost u kojoj je i ove godine zaposleno najviše sezonske radne snage je trgovina i to popravak motornih vozila i predmeta za kućanstvo s udjelom od oko 15 posto, potom slijedi prerađivačka industrija s 12,8 posto, zatim prijevoz skladištenje i veze sa 4,9 posto
Efekt smanjenja broja nezaposlenih u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje uobičajen je za ovo doba godine, u vrijeme kada ugostiteljski i drugi turistički objekti zapošljavaju dodatnu radnu snagu i time mnogima pružaju mogućnost privremenog ili dodatnog zaposlenja. Razlog je to zbog kojeg mnogi s nestrpljenjem iščekuju ljetne mjesece, ali ne zbog godišnjeg odmora i ljetovanja, nego zbog konačne prilike za zaradom.
Podsjetimo stoga kako je zadarska podružnica HZZ-a već u svibnju, na samom početku turističke sezone, zabilježila pad broja nezaposlenih u odnosu na prethodni mjesec, tako da je, kako doznajemo u Zavodu, krajem svibnja evidentirano gotovo 10 tisuća nezaposlenih, a što u odnosu na travanj podrazumijeva smanjenje od oko 7 posto.
Oko 2 tisuće sezonaca
No, prema posljednjim podacima zadarskog HZZ-a, nameće se zaključak kako priče oko ovogodišnje lošije sezone ipak “drže vodu”. Naime, kako doznajemo u Zavodu, od početka godine pa sve do kraja lipnja, sukladno zaprimljenim izvješćima o zasnivanju radnog odnosa, na području Zadarske županije zaposleno je čak 18 posto manje osoba nego u istom razdoblju 2008. godine.
– U prvih šest mjeseci ove godine zaposleno je ukupno 6.094 osobe, od kojih je radni odnos na određeno vrijeme zasnovalo 4.673 osobe, što je za 10 posto manje nego lani u istom razdoblju, a od njih je sezonsko zaposlenje dobilo 2.177 osoba, od kojih na žene otpada 65 posto, doznajemo u zadarskom HZZ-u, gdje je također evidentno da je, gledajući strukturu raspodijeljenosti sezonskog zapošljavanje po djelatnostima na prvom mjestu djelatnost H – Hoteli i restorani i to s udjelom od preko 54 posto, dok sagledavajući strukturu sezonski zaposlene radne snage u Zadarskoj županiji po zanimanjima, prednjače uslužna i trgovačka zanimanja.
Dakle, nakon hotela i restorana, djelatnost u kojoj je i ove godine zaposleno najviše sezonske radne snage jest trgovina i to popravak motornih vozila i predmeta za kućanstvo s udjelom od oko 15 posto, potom slijedi prerađivačka industrija s 12,8 posto, zatim prijevoz skladištenje i veze sa 4,9 posto, nakon kojih s puno manjim udjelima slijede ostale društvene, socijalne i osobne uslužne djelatnosti te poljoprivreda, lov i šumarstvo te građevinarstvo.
Na prvom mjestu djelatnost H
– Redoslijed je nešto drugačiji kada se sagledava udjel sezonskog zapošljavanja unutar zapošljavanja svake djelatnosti zasebno. I u ovom slučaju na prvom mjestu po udjelu sezonski zaposlene radne snage u ukupnoj vlastitoj strukturi zaposlenosti je djelatnost H – Hoteli i restorani s visokih 70,7 posto udjela sezonaca u vlastitoj zaposlenoj radnoj snazi, zatim slijedi prerađivačka industrija sa 43,8 posto, potom prijevoz, skladištenje i veze sa 42,6 posto, poljoprivreda, lov i šumarstvo s gotovo 40 posto, opskrba električnom energijom, plinom i vodom s 37,5 posto, trgovina, odnosno popravak motornih vozila i predmeta za kućanstvo s 31,7 posto i tako dalje, pojašnjavaju u zadarskoj podružnici HZZ-a.
Kao što je i prethodno spomenuto, i ove je sezone najviše dodatne radne snage zaposleno u uslužnim i trgovačkim zanimanjima, točnije 30 posto ukupno zaposlenih gdje s 50 posto dominira zanimanje prodavač, potom s 24 posto zanimanje konobar i pipničar te zanimanje kuhar s 20 posto udjela.
U HZZ-u pojašnjavaju kako je nakon ovih zanimanja najviše Zadrana do sada sezonski zaposleno jednostavnim zanimanjima s udjelom od 28 posto, gdje sa 65 posto dominiraju zanimanja skupine čistačica i posluge, potom uredski i šalterski službenici s udjelom u sezonskoj zaposlenosti od 11 posto, a unutar kojeg dominira zanimanje recepcionar.
Riječ je, dakako, o uobičajenoj situaciji koja po ničemu ne odskače od dosadašnje, jer kao što je i bilo za očekivati, priliku za zaposlenjem velika je većina nezaposlenih, kao i školaraca i studenata i ove godine dobilo u onim isključivo turističkim djelatnostima.