Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Smotra narodnih plesova i pjesama

Autor: Julijana Bačić

18.07.2009. 22:00
Smotra narodnih plesova i pjesama

Foto: Sebastian GOVORČIN



Pridraška smotra folklora iz godine u godinu ima sve bogatiji program, a raznovrsnosti kulturno-umjetničkih društava pridonio je i KUD-Šokadija iz Strizivojne
Deseta po redu tradicionalna smotra folklora pod nazivom “Dalmacijo, Pridragu ti ljubim” održana je prošle subote u Pridrazi. Oraganizator ove smotre narodnih plesova i pjesama je KUD Luzarica iz Pridrage, a pokrovitelj Općina Novigrad. Pridraška smotra folklora i ove je godine privukla veliki broj KUD-ova, ali i ostalih posjetitelja željnih očuvanja kulturne tradicije pridraškog kraja.
Pridraršku smotru folklora otvorio je načelnik općine Novigrad Joso Klapan, pozdravivši sve prisutne i istaknuvši svoje zadovoljstvo ovogodišnjom smotrom.
– Posebno me veseli briga za očuvanjem tradicije i narodnih običaja, koji se njeguju i kroz ovu i slične smotre. Vrijednost ove smotre je i u prijateljstvu koje se rodilo između KUD-a Luzarica i slavonskog KUD-a Šokadija, kazao je Klapan.
Pridraška smotra folklora održana je u sklopu Novigradskog kulturnog ljeta, koje traje od 20. lipnja do 15. kolovoza pa će osim ove smotre, domaće stanovništvo i njihovi gosti moći uživati u bogatom kulturnom programu gotovo do kraja ljeta. Kako ističe Klapan, pridraška smotra folklora iz godine u godinu ima sve bogatiji program, a raznovrsnosti kulturno-umjetničkih društava pridonio je i KUD-Šokadija iz Strizivojne. Upravo su oni prvi nastupili na 10. Smotri folklora u Pridrazi, osvojivši simpatije publike svojim veselim nastupom u bogatim slavonskim nošnjama. Voditelj KUD-a Šokadija, Mirko Damjanović izrazio je svoje zadovoljstvo nastupom na pridraškoj smotri folklora, ali i oduševljenje domaćinima.
– Prvi put smo u Pridrazi i moram priznati da smo oduševljeni domaćinima koji su nas ugostili, omogućili nam izlete tijekom našeg boravka ovdje te nastojali da se osjećamo što ugodnije. Tu smo proveli tri nezaboravna dana, a Pridraga, kao i Pridražani, ostat će nam u jako lijepom sjećanju do sljedeće godine kada se nadamo ponovnom susretu ovdje u Pridrazi, kazao je Damajnović. Folkloraši iz Strizivojne njeguju bunjevačke plesove i kola, a Pridraškoj su se publici osim svojim osebujnim nastupom svidjeli i zbog raskoši i bogatstva vezova njihovih nošnji.
Osim KUD-a iz Strizivojne u Pridrazi su nastupili i KUD Sidraga iz Tinja, KUD Fortica iz Novigrada, KUD Galeb iz Karina Gornjeg, Uruga Sveta Kata iz Zemunika Donjeg, KUD Branimir 888 iz Muća, KUD Sveti Lovre iz Vrsi te domaćin KUD Luzarica iz Pridrage. Presjednik KUD- a Luzarica Slavko Kokić izrazio je svoje zadovoljstvo ovogodišnjom smotrom, ali i dobrom suradnjom koju imaju s Općinom Novigrad.
Ovo je deseta tradicionalna smotra folklora u Pridrazi koju je KUD Luzarica, kao organizator i ove godine, uspio realizirati zahvaljujući sponzorima, ali i kvalitetnoj suradnji s Općinom Novigrad, koja je ujedno i pokrovitelj smotre. Izuzetno nas veseli što smo ove godine osim KUD-ova iz naše županije ugostili i KUD-ove iz još dvije županije, a članovi KUD-a Šokadija naši su gosti već tri dana, što je zapravo naša protuusluga za njihovo gostoprimstvo ukazano nama za vrijeme našeg nastupa na Đakovačkim vezovima, kada su nam upravo oni bili domaćini, kazao je Kokić dodavši kako se ova smotra u Pridrazi održava bez prekida već desetu godinu za redom. KUD Luzarica broji trideset članova, najmlađi član ima 12 godina, a najstariji od njih Ante Grubić ima 84 godine, ali ga godine ne sprečavaju u aktivnom bavljenju folklorom. Ljeto će i za članove KUD-a Luzarica biti prepuno nastupa po brojnim smotrama diljem županije, ali i šire, kako bi se što bolje pripremili za velike slavonske smotre folklora na jesen.