Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ana Matulj najbolja šokolarka

Autor: Branko Božić

18.07.2010. 22:00
Ana Matulj najbolja šokolarka


Ja sam rodom iz Nina i u mojoj se je obitelji šokol radio od pamtivijeka. Slično je i sa suprugovom obitelji u Privlaci. Vjerujemo da će danas-sutra našim stopama krenuti sin nam Nenad, kaže pobjednica


Ana Matulj iz Privlake najbolja je šokolarka na svijetu! Tako je odlučio žiri (Ante Kolega predsjednik, Nedjeljko Jusup, Gordan Kurtović, Marijan Tomac, Branimir Vučetić i Danijel Segarić) koji joj je u konkurenciji 43 potencijalna šokolara iz Nina, Grba, Vira, Ljupča, Poličnika, Krneze, Zadra, Zagreba, Sv. Ivana Zeline i Privlake, dodijelio najviše bodova, 164. Drugo mjesto s osvojenih 157 bodova pripalo je Ivanu Zriliću iz Poličnika, dok je treće mjesto s osvojenih 156 bodova pripalo također šokolaru Miroslavu Šangu iz Privlake.
– Ovo je peta godina da ja i suprug Ivan sudjelujemo na natjecanju i prvi put da smo pobijedili. Ukupno smo ove godine izradili 26 šokola. Ja sam rodom iz Nina i u mojoj se je obitelji šokol radio od pamtivijeka. Slično je i sa suprugovom obitelji u Privlaci. Vjerujemo da će danas-sutra našim stopama krenuti sin nam Nenad. Imamo svoju malu tajnu i poseban recept. Hvala organizatorima i svim sudionicima šokolijade, kazala nam je vesela i nasmiješena Ana Matulj.
Prvu nagradu, originalnu šokoloreznicu, pobjednici je na prigodan način uručio predsjednik žirija Ante Kolega, dok je Zriliću i Šangu udijelio utješne nagrade – pribor ra rezanje šokola.
Promidžba turizma
Ni jaka bura nije u nedjelju mogla spriječiti brojne Ninjane, Vršane, Grbljane, Privlačane i ostale ovdašnje žitelje, kao i brojne strane i domaće turiste koji ljetuju na širem ninskom području da se okupe uokolo ljetne pozornice kod srednjovjekovne crkvice sv. Križa u centru Nina na Šokolijadi, koju je uspješno organizirala ninska gradska Turistička zajednica pod pokroviteljstvom grada Nina, Zadarske županije, Hrvatske Turističke zajednice, TZ-a Zadarske županije i Hrvatskog farmera. Osim zabavnog, nacjetateljskog i degustatorskog karaktera fešta je je imala sve promidžbene elemente ne samo ninskog već i hrvatskog turizma.
Bogati nedjeljni program je počeo dobrodošlicom ljupkih mladih djevojaka u ninskim narodnim nošnjama, koje su na ulazu u Nin gostima nudile fritule, kroštule i suhe smokve. Feštu je službeno otvorio Danijel Segarić, izaslanik zadarskog župana Stipe Zrilića. Zabavni dio programa otvorili su članovi zadarskog tria “Fešta” te ninska muška dalmatinska klapa “Condura”. U zabavnom programu koji je potrajao do sitnih noćnih sati na pozornici koju je za ovu prigodu osmislio zadarski scenograf Neven Stojaković, te uz tehničku potporu kojom je upravljao zadarski trio Miroslav Milić, Branislav Ilić i Igor Topolčić, izmjenjivali su se brojni pučki izvođači. Tako su na opće zadovoljsvo brojne publike svoje raskošne talente i narodne običaje iskazali KUD-ovi Sv. Mihovil iz Vrsi, Kukljica, Nadin, Zrmanja iz Obrovca, Sv. Kata iz Zemunika te Privlaka. Još su nastupili cvitaraši Ivan Grbić iz Nina i Dane Jurić iz Dubravica te Diplar Mile Nimac iz Ravnih kotara.
Čitavu feštu uspješno su vodile Ana Marušić i Marijana Larma, animatorica iz TN-a Zaton uz pomoć Danijele Rimanić iz zadarske agencije “Cosmopolit media”.
Šokol ponuđen gostima
Nakon što su proglašeni pobjednici usljedila je degustacija. Na poziv voditeljica mlade ninske animatorice su na stolove ispred bine te na stolove na Višeslavovom trgu kod zgrade stare škole servirale cjelokupan za ovu prigodu pripremljeni i izrezani šokol. Čuvena ninska delicija planula je za tren oka i to na veselje i radost brojnog okupljenog puka.
Paralelno s događanjima oko ljetne pozornice, posjetitelji su na prostoru Višeslavovog trga po prvi put ove godine mogli razgledati, probati i degustirati razne ekloške domaće delicije koje su im ovom prigodom servirali Paška sirana, ninska Solana, OPG-eovi Raspović, Božo Bačić, Inćuni Marinović, Babac-Damjanić Smokva, Puntica Vinjerac i drugi.


PREDSTAVLJANJE POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA CIJELE ŽUPANIJE




Marija Dejanović direktorica TZG-a Nin i voditeljica čitavog projekta od njegovog začeća kaže kako je zadovoljna prijamom ove manifestacije u zajednici:
– Zahvaljujemo svim našim šokolarima, članovima žirija, gostima i posjetitelja, a posebno bih željela zahvaliti na uloženom trudu našim mladim snagama, djelatnicama Ureda TZ-a Nin koje su odradile lavovski dio posla. Ova manifestacija ima zaista smisla jer se iz godine u godinu sve više širi van granica grada Nina. Ove smo godine napravili jedan iskorak pozvavši naše male poljoprivredne gospodarstvenike, koji su uspješno prezentirali našu županiju putem njihovih vrijednih proizvoda. S tom ćemo praksom uz sve poslove vezane za šokol i šokolijadu nastaviti i u godinama koje su pred nama, zaključila je Dejanović.