Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Čuvari starih običaja od Slavonije do Dalmacije

Autor: Maja Marinović

18.07.2010. 22:00
Čuvari starih običaja od Slavonije do Dalmacije

Foto: Sebastian GOVORČIN



Ove subote u Karinu Gornjem održan je 6. susret pjesme i plesa “U Karinu tamburica svira”, na kojem je nastupilo sedam KUD-ova iz cijele Hrvatske. Organizator cijelog spektakla je KUD “Galeb” iz Karina.
– Ponosni smo što smo ove godine uspjeli okupiti oko 220 sudionika, rekao nam je Zlatko Luketić, predsjednik KUD-a “Galeb” iz Karina. I ove godine Karin je posjetio veliki broj ljudi koji su došli uživati u folkloru i narodnoj pjesmi.
Smotru je otvorio tamburaški sastav Bećarski inat iz Županje izvedbom himne nakon čega su izveli službenu pjesmu KUD-a “Galeb” pod nazivom “Zavičaj”.
Prisutnima se obratio gradonačelnik Obrovca dr. Ante Župan uputivši čestitke organizatorima. Izrazio je zadovoljstvo što se šesti put ova smotra održava u Karinu i zaželio je svima uspjeh.
Nakon gostiju iz Županje, nastupio je KUD “Galeb”, a potom su nastupili KUD “Sv. Mihovil” iz Poljane, pjevačka skupina “Brđani” iz Klokočevika, KUD “Ban Neorić” iz Neorića, KUD “Vrilo” iz Lovinca, KUD “Sv. Kata” iz Donjeg Zemunika te HKUD “Graničar” iz Čazme.
– Sretan sam što naši mještani i brojni gosti večeras mogu uživati u nastupima KUD-ova koji su pokazali veliku ljubav i želju za očuvanjem narodnih običaja, pjesme i plesa. Drago mi je da se svi dobro zabavljaju jer naši gosti čim se spuste na more pitaju kada će se održati susret, rekao nam je Zlatko Luketić.
KUD “Galeb” ima 70 članova, i to najviše Slavonaca, koji su nakon Domovinskog rata došli živjeti u Karin. Izvode slavonske i bunjevačke pjesme i plesove, splitske plesove te bukovačka i ražanačka kola. Specijalno za ovu smotru su pripremili pjesmu i ples Bunjevačkih Hrvata. Nastupaju po cijeloj Zadarskoj županiji, nastupali su i na smotrama folklora u Metkoviću i Slavonskom Brodu te Gospiću, Jakšiću i Karlovcu. Nedavno su dobili poziv za gostovanje u Njemačkoj i Francuskoj, ali im nedostaju sponzori.
– Cijelog tjedna uživali smo u pripremama. Bit smotre je da se družimo, pjevamo, plešemo, odnosno njegujemo našu kulturnu baštinu.
Kako smo mi iz Slavonije došli živjeti u Karin, tako smo ovdje donijeli naše običaje, ali smo se u isto vrijeme i upoznali kulturu ovog područja. Tako izvodimo pjesme i plesove Dalmacije, Slavonije i Bunjevačkog područja, rekla nam je Đurđica Turkalj, dopredsjednica KUD-a “Galeb”.
Nakon završetka programa uslijedila je svečana večera za sve sudionike u dvorištu područne škole Karin. Članice KUD-a “Galeb” ispekle su i domaće slavonske kolače čime su počastile svoje goste.
Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Grada Obrovca.