Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Godišnje proizvodi oko 200 tona sira

Autor: Alenka Festini

18.07.2010. 22:00
Godišnje proizvodi oko 200 tona sira

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Sirana obitelji Gligora iz Kolana jedna je od najsuvremenijih takve vrste u Europi, što je potvrdila i veterinarska inspekcija Europske unije prilikom nedavne kontrole. Naime, radi se o projektu vrijednom oko 3 milijuna eura. “Sirana Gligora” proteže se na oko 1.800 metara četvornih u tri etaže. Ima podrum za sazrijevanja sireva, potom prizemni dio na kojoj je glavni tehnološki proces, proizvodnja sireva te kat s uredskim prostorijama i atraktivnom kušaonicom sireva od koje se proteže predivan pogled prema sjeverozapadnom dijelu otoka Paga i dijelu Kvarnera.
Važno je reći kako se kroz svoj rad Ivan Gligora, inženjer mljekarstva dokazao kao jedan je od najuspješnijih otočnih, ali i hrvatskih poduzetnika. Nakon dugog niza godina rada u mljekarstvu u svom rodnom mjestu Kolan, 1996. godine osniva obiteljsku tvrtku i kreće s izgradnjom sirane i proizvodnjom Paškog sira, ali i ostalih sireva. Počeci su bili teški, ali upornim radom u svega nekoliko godina doveo je Paški sir u vrh najboljih sireva Europe. Prvi Paški sir izložio u Varaždinu 2000. godine i dobio zlatnu medalju, potom su uslijedili drugi sajmovi gdje Gligora dobiva zlatne medalje. Slijedi put u osvajanje Europe, a u Italiji, u konkurenciji najboljih sireva iz cijelog svijeta, dobio dvije zlatne medalje. Paški sir Ivana Gligore bio je na tržištu u 40 zemalja. Ovu jedinstvenu deliciju predstavili su gotovo svim hrvatskim veleposlanstvima u svijetu. Sada se nalazi na tržištu po cijeloj Hrvatskoj, a uskoro i u inozemstvu. Izlazak Paškog sira na velika vrata svijeta nije lak, jer obitelj Gligora puno ulože kako bi svoj sir dovela do vrhunca kvalitete. Paški sir proizveden u “Sirani Gligora” nosi niz certifikata: “Izvorno hrvatsko”, “Zaštitu zemljopisnog podrijetla”, “HACCP sustava”, zatim oznaku “Hrvatskog otočnog proizvoda”, dvaput je okrunjen sa zlatom Međunarodnog instituta za kvalitetu iz Bruxellesa, a radi se o certifikatu „Superior Taste Award” s dvije zvjezdice, a od nedugo nosi oznaku najviše kvalitete istog instituta s tri zvjezdice.
Ivan Gligora je sa svojom obitelji, suprugom Marijom, kćeri Marinom i sinom Šimom, dipl. agronom, krenuo u novu investiciju, izgradnju nove sirane, jer kako kaže, svako novo ulaganje potrebno je zbog podizanja kvalitete sireva, pa tako i čuvenog Paškog sira.
– Nova investicija je nastavak našeg puta kvalitete, jer želimo spremni dočekati ulazak u EU. Istina je da smo u ovu izgradnju sirane ušli u ajgore vrijeme krize i recesije, međutim, želimo imati pogon koji odgovara strogo standardima EU. Imamo kreditno zaduženje od 12 godina, a 3 milijuna eura je doista veliki novac, koji moramo vratiti. Ova investicija je važna kako bismo ustrajali na kvaliteti, jer na koncu treba opravdati kvalitetu naših proizvoda za koje smo dobili niz međunarodnih priznanja. Jednostavno želimo ostati u igri među najkvalitetnijim proizvođačima sireva, kaže Gligora.
„Sirana Gligora” godišnje proizvodi gotovo 200 tona sira. Osim Paškog sira čija je ovogodišnja proizvodnja oko 50 tona, u ovoj sirani proizvode se sirevi figurica, žigljen, kozlar i kolan. Za proizvodnju Paškog sira Gligora otkupljuje mlijeko paške ovce od oko 150 kooperanata, odnosno ovčara s otoka Paga. Kravlje i kozje mlijeko za proizvodnju ostalih sireva otkupljuje od kooperanata iz Ravnih kotara. Uz rame Paškom siru proizvodi godišnje oko pet tona čuvene paške skute. U ovoj sirani zaposleno je 23 ljudi, a obitelj Gligora osim proizvodnog dijela u svom vlasništvu ima oko 100 ovaca.
Da bi približili kupcima kvalitetu svojih sireva, obitelj Gligora otvorila je dvije predivno uređene trgovine, jednu u Kolanu te drugu u City centru u Zadru. Trgovine su uređene na način da kupcima ponude sireve kako bi ih upoznali s proizvodima. Cijene sireva „Sirane Gligora” u njihovim trgovinama niže su nego na ostalom tržištu i, svakodnevno u sezoni sirenja, u prodaji je i poznata paška skuta.