Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Mir i prirodne ljepote glavni aduti

Autor: Velimir Brkić

18.07.2010. 22:00
Mir i prirodne ljepote glavni aduti

Foto: Velimir BRKIĆ



Što se tiče čistoće plaža kupači barem na nju nemaju velikih primjedbi. Više im smeta nedostatak tuševa, kojih od plaže Ćuskijaš u Pridrazi do plaže Meka Draga ima tek jedan, i to na iznenađujuće dobro opremljenoj plaži u Karinu Donjem
U ove izuzetno vruće dane proteklog tjedna, mnogima je glavni cilj bio skočiti u more, okupati se i rashladiti, preživjeti nekako ove pasje vrućine. Tražeći plaže u malo drugačijem ambijentu put nas je odveo u naselja uz obalu Karinskog mora – Pridragu (Ćuskijaš, Ploče, Tamariš, Vrulje, Guvnine), Karin (Karišnica, Karin Donj-Kamp, Blato, Karin Gornji, Višići) i Kruševo (Vrulje, Cicingaj, Šušnjar 1 i 2, Crna Punta, Ribnica, Meka Draga).
Slikovita uvala s brojnim prirodnim plažama i čistim morem. Ovo područje je ekološki očuvano jer u blizini od oko 15-ak kilometara u krugu nema zagađivača, a u krugu oko 30-ak kilometara nama niti tvornica kao velikih zagađivača zbog čega je to potencijalna zona za razvoj sve atraktivnijeg ekoturizma.
Nedostatak tuševa
Sunce, jeftin i smiren život, mnogobrojni spomenici i začeci nautičkog turizma bili su dovoljni za potpun užitak “prijeratnih” turista. No, sada je situacija puno drugačija. Turisti traže dodatne sadržaje kojih na plažama uz Karinsko more itekako nedostaje.
Što se tiče čistoće plaža kupači barem na nju nemaju velikih primjedbi. Više im smeta nedostatak tuševa, kojih od plaže Ćuskijaš u Pridragi do plaže Meka Draga ima tek jedan, i to na iznenađujuće dobro opremljenoj plaži u Karinu Donjem.
Na većini plaža zbog prirodne ljepote nisu potreba neka značajna ulaganja. No, i na onima koje bi trebale biti glavne mjesne plaže ulaganja jedva da su vidljiva. WC-a, i to kemijskih, ima tek pet ili šest.
Pridraga ima, vjerovali ili ne, čak 12,3 kilometara obalnog pojasa i brojne “vrulje”, prirodne izvore pitke vode, ima očaravajuću prirodnu ljepotu. Posljednjih godinu do dvije Općina Novigrad ovdje sve ozbiljnije ulaže. Gradi se šetnica, prilazni putovi i stepenice, dovozi se šljunak i pijesak, postavljaju se kemijski WC-i. Pridraga zaista počinje živjeti turistički.
No, na pridraškim plažama pored ugostiteljske ponude nema dodatnih sadržaja. Istovremeno je Pridraga zasigurno jedna od rijetkih priobalnih naselja koja nema svoju uređenu lučicu. Zato je plaža Ćuskijaš sigurnosnim plutačama zaštićena od glisera, jedina uz obalu Karinskog mora.
Zahvaljujući Gradu Benkovcu i Turističkoj zajednici najviše se u posljednjih godina na bolje promijenilo na plaži Karin Donji. Tu je pored tuševa i Turističko-informativni centar (TIC), igralište za odbojku i košarku, ugostiteljski objekti, trgovine, klupe, novi prilazni asfalt i potporni zid. Nedostaju sigurnosne plutače u moru, a parking se naplaćuje 10 kuna.
Gostoljubivi domaćini
Malo dalje, preko mosta na području Grada Obrovca u Karinu Gornjem ima nedovoljno valorizirano ljekovito blato. U razgovoru s turistima koji se više godina mažu ljekovitim muljem saznajemo da im je mulj znatno pomogao u liječenju reumatskih oboljenja, bolesti kože i kralježnice.
Atraktivna je i uvala Lučica, plaža Karin Gornji, koja svojim raslinjem, konfiguracijom terena i plažom pruža mogućnost razvoja visokokomercijalnog turizma. Ima dobru ugostiteljsku ponudu, trgovine i zabavni park. No, već i vrapci na grani znaju da tuševi i dalje nisu u funkciji.
Na kruševačkom dijelu Karinskog mora iako ima moderno uređenih apartmana, uglavnom su izgrađene vikendice. Idealno za odmor za one koji ne traže previše. U plaže i plažne sadržaje Obrovac ulaže, ali sasvim nedovoljno.
Na Crnoj Punti vam je već isto nekoliko godina. Na raspolaganju vam je trgovina, kiosk, dva kafića te Beach bar. Na plažama nismo uočili tuševe, WC-e, ni kante za smeće. Slično je u Šušnjarima.
Mnogo je neotkrivenih i čudesnih mjesta na našoj obali, koja sve više intrigiraju i pobuđuju maštu turista. Iako na plaži nema WC-ova, slavine za vodu niti tuša, kupači rado dolaze na “neizbrušeni dijamant”, plažu u Ribnici. No, pomaci su vidljivi, naročito ako sat do dva provedete u obližnjem ugostiteljskom objektu ili preko puta na bazenu i restoranu kod Duje.
– Nama je ovo najljepše mjesto na svijetu. Gotovo ničeg nema, ali imamo dobrodušne, gostoljubive domaćine i mir i tišinu. To je neprocjenjivo, uvjerava nas mladi bračni par sa 4-mjesečnim djetetom u hladovini kod improviziranog skakališta i igrališta za odbojku na pijesku.
Na Mekoj Dragi nema tuševa, ali ima dva WC-a, igralište za mali nogomet na pijesku i za tenis, boćalište, šljunčanu plažu, kafić i štand s voćem. U idiličnom okruženju lakše se rađaju i ideje o tome kako u ovaj kraj dovesti prosperitet, a da se ne naruši njegova ljepota.
Očito da je potrebno pronaći ravnotežu između očuvanja okoliša i razvoja turizma i to na način da se sačuva ono što plaže na Karinskom moru čini posebnima i drugačijima.