Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Motivacija prvi princip

Autor: Novi list

18.07.2010. 22:00
Motivacija prvi princip


Pri izboru iz kojeg ćemo napraviti selekciju za SP jedan od najvažnijih kriterija bio mi je da u razgovoru s igračima osjetim njihovu snažnu želju za igranjem – tvrdi Vranković
Kandidati za sastav košarkaške reprezentacije Hrvatske, koje je izbornik Josip Vranković okupio na prvom dijelu priprema u Poreču, zauzeli su svoje “pozicije” u sobama Valamar Diamanta. Upoznali su kakve im sadržaje za rad i razonodu nudi hotel te svakodnevno počeli pohoditi dvoranu Žatika koja će im, uz hotel, idućih desetak dana biti drugi dom.
– Ovisno o intenzitetu i težini rada u pojedinim fazama radit ćemo po četiri do pet vezanih treninga – upoznaje s programom izbornik Vranković. – Pred nama je dugih, ali vjerujem i sasvim dovoljnih 45 dana do početka SP-a tijekom kojih moramo voditi računa i da se dobro pripremimo, ali i da igrače ne preopteretimo. Stoga je jasno da ćemo dozirati jačinu rada pa će u ovoj prvoj fazi biti i potpuno slobodnih dana.
O prvim dojmovima i trenutnoj spremi igrača još je rano govoriti.
– Iza nas je tek dan i pol rada, ustvari uvod u pravi trenažni proces. Tek pri kraju porečkog dijela priprema napraviti ćemo prve analize i steći pravu sliku o selekciji koju smo okupili.
Na početku priprema Vrankovića su zbog ozljeda zadesili otkazi Stanka Baraća te neizvjesnost oko uključivanja u pripreme Zorana Planinića i Vedrana Vukušića. No, ako je do takvih problema i moralo doći onda bolje da je došlo na početku priprema.
– Jasno je da nam nije drago zbog toga, no na takve stvari jednostavno svaki izbornik mora biti spreman. Međutim mi i dalje već ovdje u Poreču imamo kvalitetnu jezgru igrača od koje se nadamo do početka SP-a napraviti i jedan uspješan kolektiv. Samo se nadam da će nas ti problemi s ozljedama zaobići.
Baraću prednost
Dakle, koga nema, bez njega se može i mora, no ne bude li prije svega Planinić obukao hrvatski dres u Turskoj, neće se moći reći da reprezentacija nije hendikepirana.
– Ne bude li Planinić putovao s nama u Tursku, svakako će to za nas biti hendikep jer se radi o kvalitetnom, polivalentnom igraču. Baraću sam zbog drukčijeg načina igranja na toj centarskoj poziciji na početku dao prednost pred Lukšom Andrićem. Međutim isto tako i Andrić svojom kvalitetom i karakteristikama može dati puno reprezentaciji i to što je naknadno pozvan ne znači i da je u startu u podređenom položaju u odnosu na ostale kolege.
Izbornik unatoč svemu s optimizmom gleda prema budućnosti.
– Dosta je novih momaka priključeno i ako radom njihov potencijal uspijemo pretvoriti u kvalitetnu reprezentaciju, možemo očekivati vedru budućnost hrvatske košarke. Bez obzira što ova selekcija bude učinila u Turskoj, mislim da će još više dati ostanemo li svi na okupu malo duže vrijeme, na EP-u sljedeće godine u Litvi. Sigurno je da je jedno SP samo po sebi toliko važno natjecanje da ga ne smijemo i nećemo smatrati tek prolaznom stanicom do EP-a sljedeće godine. No jednostavno dogodio se kod nas jedan prirodan proces igračkih promjena, a i osobno sam sa svojim stručnim stožerom novi na čelu reprezentacije i sigurno je da nam treba određeno vrijeme rada i strpljenja na putu do željenih rezultata.
Prirodan slijed
Vrankovićev odabir reprezentativnih kandidata u kojoj je više uvjetno rečeno debitanata, igrača koji do sada nisu igrali na velikim natjecanjima, u odnosu na manji broj igrača s takvim iskustvom, za sada je većinom naišao na pozitivne ocjene javnosti.
– Dio iskusnijih igrača, koji su nosili teret ove selekcije, došao je na neki način do kraja svog reprezentativnog puta. Pojavili su se mlađi igrači koji su svojim nastupima skrenuli pozornost na sebe i s pravom zaslužili dobiti priliku izboriti se za reprezentativni dres. To je jednostavno prirodan slijed koji prolazi svaka reprezentacija i svaka s više ili manje “patnje” mora proći taj proces.
Novi izbornik, stječe se dojam, nikoga nije molio i ni s kim pregovarao da igra u reprezentaciji, što je kod njegovih kolega bio slučaj ranijih godina kada su, recimo, u pitanju bili Gordan Giriček, Dalibor Bagarić, Andrija Žižić, pa i Nikola Vujčić.
– Pri izboru igrača od kojih ćemo napraviti selekciju za SP jedan od najvažnijih kriterija mi je bio da u razgovoru s igračima prije svega osjetim njihovu snažnu želju za igranjem za reprezentaciju. Takav će princip biti moja vodilja i u daljnjem radu. Prvi kriterij mi je dakle okupiti igrače koji žele igrati za reprezentaciju, a onda ocijeniti tko od njih može reprezentaciji dati najviše – zaključio je Vranković.
 


Kukoču je mjesto u hrvatskoj košarci


Sljedećeg tjedna u Poreču će se radu reprezentacije pridružiti i Toni Kukoč, naš proslavljeni NBA košarkaš kojeg je novi izbornik Josip Vranković angažirao kao stručnog savjetnika.
– Kukoč je naša najveća živuća košarkaška legenda i jednostavno smatram da igrač koji je toliko toga prošao u karijeri, igrao u najvećim europskim i NBA momčadima, kao i reprezentacijama, može itekako puno pa makar i savjetom pomoći našoj selekciji. Toniju je, ukoliko to on želi, jednostavno mjesto u hrvatskoj košarci jer od njegovog iskustva možemo imati samo koristi i meni je drago da se odazvao mom pozivu – pojasnio je Vranković.