Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nije se ponovila 2000.

Autor: Matej Lordanić

18.07.2010. 22:00
Nije se ponovila 2000.

Foto: Zvonko KUCELIN



Prije 10 godina u finalu juniorskoga EP-a Zadrani su u Jazinama stvorilo pravo grotlo iz kojega su Francuzi s(p)retno izvukli zlato
Dugo očekivano EP za košarkaše do 20 godina nakon prvoga dijela natjecanja u Makarskoj i Crikvenici došlo je u Zadar. I već u četvrtfinalu ždrijeb je spojio jedne od glavnih favorita za zlato – Hrvatsku i Srbiju. U dvorani Krešimira Ćosića skupilo nešto manje od četiri tisuće navijača i atmosfera je na trenutke bila dobra, a podrška domaćih navijača bila je jedan od glavnih čimbenika zbog kojih je Hrvatska u ludoj završnici uspjela preokrenuti veliki zaostatak. Skupina od 20-ak navijača iz Makarske u Krešinoj su dvorani bili autori dobre atmosfere i navijanja. Nisu štedjeli svoja grla, a u podršci našoj reprezentaciji nerijetko im se znala priključivati čitava dvorana. Nakon utakmice makarski su navijači pozdravljali i ovacijama častili igrače koji su prepoznali njihov trud i zajedno s njima proslavili veliku pobjedu.
Pobjeda nad Srbijom iščupana u dramatičnoj završnici dala je naslutiti kako će u polufinalu Hrvatska imati veliku podršku s tribina. No, očekivana podrška je izostala jer je u dvorani bilo jedva nešto više od tisuću gledatelja. Valja priznati kako je tome kumovao i loš termin utakmice jer se u ovo ljetno vrijeme plaže rijetko počinju prazniti prije 19 sati, pa bi stoga mnogo logičnije bilo da je Hrvatska igrala u kasnijem terminu, u 21.15 sati. No, tisuću košarkaških zanesenjaka koji su pohodili utakmicu Hrvatske i Grčke nisu mogli mnogo toga vidjeti. Gledatelji nisu imali previše razloga za radost te su se oglasili tek povremenim pljeskom rijetkim dobrim akcijama Hrvatske. Zvižducima su počastili 15-ak grčkih navijača smještenih ispod jednoga koša. Veseli Grci su se nekoliko puta oglasili pruživši podršku svojoj reprezentaciji.
Na koncu, velika je šteta što je Hrvatska poražena u polufinalu. Ne samo zbog mogućnosti borbe za zlato, već i prigode da mladi hrvatski igrači koji će u nadolazećim godinama biti uzdanice seniorske reprezentacije okuse vatrenu atmosferu u Zadru. Prije 10 godina u finalu juniorskoga EP-a Zadrani su u Jazinama stvorilo pravo grotlo iz kojega su Francuzi s(p)retno izvukli zlato. Zbog toga je velika šteta što nećemo imati priliku uživati u još jednome međunarodnome finalu s užarenom atmosferom. Koliko god Zadrani voljeli košarku, finale između dvije reprezentacije od kojih nijedna nije Hrvatska ne može na tribine privući veliki broj gledatelja. Kad su već izostali gledatelji naš fotograf Zvonko Kucelin “prošarao” je malo ložom Višnjika.