Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Od Italije do Jordana

Autor: Novi list

18.07.2010. 22:00
Od Italije do Jordana


Ogledi s Talijanima bit će za igrače izbornika Josipa Vrankovića ujedno i jedini s reprezentacijom koja se neće naći na svjetskoj smotri
Prvi dio priprema za nastup na SP-u košarkaška reprezentacija Hrvatske zaključiti će dvjema prijateljskim utakmicama s Italijom u subotu i nedjelju u Poreču i Puli, kojima će otvoriti ciklus od ukupno 11 pripremnih susreta uoči puta u Tursku. Ogledi s Talijanima bit će za odabranike izbornika Josipa Vrankovića ujedno i jedini s reprezentacijom države koja se neće naći na ovogodišnjoj svjetskoj smotri. Italija naime pamti i bolje reprezentativne dane, već se nekoliko godina na velikim natjecanjima ne uspijeva ni približiti borbi za medalje, a SP u Turskoj će biti treće uzastopno veliko natjecanje na kojem neće nastupiti. No selekcija koja ima dva NBA igrača, Andreu Bargnanina i Marca Belinellija s kojima će doći u Istru i koja se nastoji vratiti na veliku scenu svakako je vrijedna respekta.
Preostalih sedam suparnika s kojima će Hrvatska na tri turnira odigrati još devet utakmica odreda su selekcije zemalja koje će se naći na SP-u. Od 6. do 8. kolovoza na Cipru će se Hrvatska susresti i s najjačim suparnikom tijekom ovogodišnjeg pripremnog razdoblja, aktualnim viceprvakom svijeta Grčkom s Diamantidisom, Spanoulisom, ali bez Papaloukasa koji je otkazao nastup na SP-u.
Na Cipru će se hrvatski košarkaši ogledati još s Njemačkom, vjerojatno bez Dirka Nowitzkog, koja Hrvatima eventualno može biti i suparnik u osmini finala SP-a, te Rusijom koja će u Tursku bez Andreja Kiriljenka. No ruski izbornik David Blatt će, nakon što su prošle godine Rusi u Poljskoj predali naslov prvaka Europe osvojen 2007. u Španjolskoj, na SP-u dovesti jednu sasvim novu selekciju.
Nakon Cipra, Hrvatska seli u njemački Bamberg gdje će od 13. do 15. kolovoza nastupiti na Superkupu i ponovno se ogledati s Njemačkom, ali i s, nakon Grčke, najrespektabilnijim suparnikom u pripremnom periodu, Litvom, koja se pred nastup u Turskoj susrela s otkazom mnogobrojnih “zvijezda”, Kleize, braće Lavrinović, Jasikevičiusa, Šiškaukasa. No nema sumnje da je litvanska škola košarke već proizvela dovoljan broj dobrih košarkaša koji će na SP-u dostojno zamijeniti veterane. Treći suparnik Hrvatskoj u Njemačkoj će biti domaćin ovogodišnjeg SP-a Turska s izbornikom Bogdanom Tanjevićem i NBA igračima Türkogluom i Ilyasovom.
Na koncu će Vrankovićeva družina završnu glazuru obaviti u Zadru od 22 do 28. kolovoza gdje će se na četvrtom Svjetskom kupu ponovo ogledati s Rusijom, ali i s još dva ipak nešto lakša suparnika, Novim Zelandom i Jordanom.