Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ograđivanje Borika nije kršenje zakona

Autor: Ivana Burica

18.07.2010. 22:00
Ograđivanje Borika nije kršenje zakona


Za plaže koje su integralni dio nekog objekta, u ovom slučaju hotela, smije se izdavati koncesija s pravom ograđivanja i naplate. Ne mogu hoteli ulagati veliki novac u uređenje svojih plaža, a s druge strane puštati da se tek tako može doći na njih. Gdje će se onda kupati njihovi gosti, pita se Uroda
Dolaskom ljeta i sezone kupanja uvijek se iznova mogu čuti nezadovoljni komentari oko naplate ulaska i ograđivanja plaže na Boriku.
Na internetskom portalu Grada Zadra primijetili smo čak nekoliko upita i negativnih primjedbi zbog činjenice da se čak ni stanovnici susjednih kuća i obližnjih kvartova ne mogu više besplatno kupati na toj plaži.
Jedan je građanin spomenuo navode iz jednih dnevnih novina da “tek rijetki dubrovački hoteli imaju koncesiju za plaže, ali nijedna ne dopušta ograđivanje pomorskog dobra i naplatu ulaznica”.
Borik prodan za “Judine škude”
– Zakon izričito propisuje da je pristup pomorskom dobru, čitaj plažama, dostupan svim građanima i da se ne smije zabranjivati (ili naplaćivati). Vaš komentar? Samo nemojte reći da to nije u vašoj nadležnosti ili da ne znate ništa o koncesiji na Boriku, jer biste time jasno rekli da vas nije briga za građane Zadra. Istina da koncesiju izdaje Županija, ali zakon se ne smije kršiti, piše ovaj građanin.
– Svi građani moraju imati slobodan pristup moru, obali, pomorskom dobru. Nitko to ne smije spriječiti ni naplaćivati. To je zakon koji Grad/Županija svjesno krši kako građani ne bi ometali hotelske goste na plaži. Ni mi susjedi ne možemo se okupati sto metara od svoje kuće. Kažete da postoji gradska plaža na Uskoku, ali ona je svake godine napola ograđena zbog natjecanja u jedrenju i na malom prostoru natrpa se toliko ljudi da jedni hodaju po drugima. Na Diklu izlazi kanalizacija i velika jata galebova svojom mašću zagađuju more jer plivaju oko ispusta. Prodali ste ulaz na Borik za Judine škude, revoltiran je još jedan korisnik na istom internetskom portalu.
Ograđene plaže diljem Jadrana
Kako koncesije za plaže izdaje Zadarska županija, za komentar ovih razmišljanja pitali smo županijskog pročelnika za pomorstvo i turizam Jerolima Urodu.
Uroda ističe da su gore spomenuti navodi posljedica nedovoljne informiranosti. Naime, zakon dopušta izdavanje koncesija s pravom ograđivanja i naplaćivanja ulaska za posebne plaže koje čine tehničko-tehnološku cjelinu jednog smještajnog objekta.
– Postoje uređene javne plaže i uređene posebne plaže koje su integralni dio nekog objekta, u ovom slučaju hotela. Za ove potonje se smije izdavati koncesija s pravom ograđivanja i naplate.
Ne mogu hoteli ulagati veliki novac u uređenje svojih plaža, a s druge strane puštati da se tek tako može doći na njih. Gdje će se onda kupati njihovi gosti, pita se Uroda te dodaje da nije istina da plaže dubrovačkih hotela nisu ograđene.
Štoviše, ograđenih plaža s naplatom ulaska ne samo da ima u Zadru i u Dubrovniku, već i u mnogim drugim turističkim mjestima na Jadranu. Uroda napominje da se samo prirodne plaže, koje nemaju izvedenih zahvata na svom prostoru, nikako ne smiju ograđivati s kopnene strane.
– Mislim da bi bilo puno korisnije zabaviti se problemima poput onih kada lokalni šerifi zagrade rivu i tako onemoguće kamionu pristup na ukrcaj ribe, poručio je Uroda.