Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Pag – sve jači centar cikloturizma

Autor: Alenka Festini

18.07.2010. 22:00
Pag – sve jači centar cikloturizma


Mnogi profesionalci ocijenili su naše biciklističke staze lijepo uređenima. Pohvale dobivamo i od gostiju koji rekreativno voze bicikl, a one su usmjerene na predivne otočne pejzaže uz koje prolaze biciklističke staze, navodi direktor TZ Grada Paga Slavko Pernar
Već godinama otok Pag godišnje posjeti oko 50 tisuća gostiju koji godišnje odmore provedu aktivno, točnije vozeći bicikl po brojnim paškim biciklističkim stazama. Naime, Pag se može pohvaliti da je u posljednjih osam godina u uređenje biciklističkih staza te promidžbu cikloturizma, kao jednog od zanimljivih turističkih proizvoda, uložio zaista puno.
Važno je reći da je cikloturizam zajednički projekt svih otočnih lokalnih samouprava te turističkih zajednica gradova Paga i Novalje te općina Povljana i Kolan.
Zajedničkim snagama na Pagu je uređeno oko 120 kilometara biciklističkih staza, od čega je samo 20 kilometara asfaltirano, a ostalo je makadam. Staza obuhvaća gotovo cijelu dužinu otoka – od Fortice do Luna.
Prezentacija cikloturizma
Točnije, riječ je o 14 staza na kojima je postavljena signalizacija, oznake područja s nazivima plaža ili predjela otoka, zatim oznake koje pokazuju gdje se nalaze prirodni izvori vode i slično. Staze se protežu pored plaža, polja, uz brdski kamenjar na nekadašnjim drevnim ovčarskim stazama, uz atraktivne vjetrenjače, maslinike i ostale dijelove nedirnute otočne prirode.
– Ulaganje u prezentaciju cikloturizma na našem otoku pokazalo se pravim pogotkom. Naime, na otok Pag tijekom godine dođe oko 350 tisuća gostiju, a 20 posto njih na Pag dolazi kako bi rekreativno proveli godišnje odmore, kaže direktor Turističke zajednice Grada Paga Slavko Pernar te ističe da Pag jako puno ulaže u razvoj cikloturizma.
– Naše biciklističke staze već godinama promoviramo na svim turističkim sajmovima Europe koje organiziraju Hrvatska turistička zajednica, TZ Zadarske županije, Ministarstvo turizma, ali i na onima na koje odlazimo samostalno kao gradska turistička zajednica.
Interes sve veći
Tiskali smo na tisuće karata biciklističkih staza koje darujemo gostima kako bi se lakše snašli. U cilju dobre promocije cikloturizma već devet godina za redom organizatori smo biciklističkog maratona, koji se proteže u duljini od oko 54 kilometara, a ova manifestacija privuče do 70 biciklista iz raznih krajeva Europe i Hrvatske. Mnogi profesionalci ocijenili su naše biciklističke staze lijepo uređenima. Pohvale dobivamo i od gostiju koji rekreativno voze bicikl, a posebno su usmjerene na predivne otočne pejzaže uz koje prolaze biciklističke staze, navodi Pernar.
Prema njegovim riječima, veliki broj biciklista na Pag dolazi u predsezoni i posezoni, kada nisu velike vrućine i nema velikih gužvi na cestama.
– Ovaj proizvod svakako se pokazao jako dobrim za razvoj turizma u proljetnim i ranim jesenskim mjesecima, što govori da se zanimljivim projektima može itekako privući goste i izvan špice turističke sezone. Jer ima puno onih koji žele aktivan odmor – u sportskom điru. Statistički podaci Turističke zajednice Paga pokazuju da je sve veći interes gostiju za cikloturizmom. Vjerujem da je tako i ostalim otočnim turističkim zajednicama, istaknuo je Pernar.
Bicikistička staza otoka Paga već je godinama uvrštena u mnoge biciklističke karte Hrvatske i Europe, stoga nije slučajnost da biciklisti na Pag dolaze u značajnom broju. Među biciklistima najviše je Slovenaca, ali po broju ne zaostaju ni Nijemci, Austrijanci i Talijani.