Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ražanački Porat imat će dvjesto vezova

Autor: Branko Božić

18.07.2010. 22:00
Ražanački Porat imat će dvjesto vezova


Autor novog provedbeno-urbanističkog plana dipl. ing. arh. Željko Predovan kazao je da će uz sve prateće sadržaje biti izgrađeno ukupno 200 vezova, od čega 80 za tranzitna plovila te 20 za domaće ribarice. Obećao je da će sve što je čuo od vijećnika nastojati uvažiti te da realizacijom projekta neće ništa biti devastirano


Urbanistički plan uređenja morske luke Porat u Ražancu bio je jedna od glavnih točaka posljednje sjednice ražanačkog Općinskog vijeća. Po onome što se moglo čuti, radi se o strateškom dokumentu za budući razvoj ne samo Ražanca, već i čitave ražanačke općine. Stoga i ne čudi da je upravo navedeni dokument, koji su izradili djelatnici zadarske projektantsko-geodezijske tvrtke “Blok projekt” d.o.o. na čelu s dipl. ing. arh. Željkom Predovanom, na ovoj sjednici izazvao posebno zanimanje većine vijećnika.
Vijećnici jednoglasni
Odslušavši sve vijećničke prijedloge i primjedbe, autor novog provedbeno-urbanističkog plana dipl. ing. arh. Željko Predovan, kazao je da će uz sve prateće sadržaje biti izgrađeno ukupno 200 vezova, od čega 80 za tranzitna plovila te 20 za domaće ribarice. Obećao je da će sve što je čuo od vijećnika pokušati unijeti u ovaj strateški dokument, istaknuo je da se realizacijom ovog projekta neće ništa uništiti i devastirati kako se to u zadnje vrijeme priča po Ražancu. Prije nego što su vijećnici jednoglasno usvojili ponuđeni im plan, obratio im se općinski načelnik Dragutin Miočić (HDZ), preporučivši da se u ovom slučaju razmišlja i o generacijama koje će tek doći.
– Sad kad smo usvojili plan uređenja, na čemu vam istinski svima zahvaljujem, otvorio nam se put izrade glavnog projekta te ishođenje građevinske dozvole. Nadam se da ćemo unatoč mjerama štednje i recesiji u općinskom proračunu osigurati sredstva za skorašnji početak radova na terenu, rekao je načelnik Miočić.
Vijećnike je u nastavku načelnik Miočić detaljno informirao o aktivnostima što ih je proveo Kolegij zajedno s njim od zadnje sjednice Vijeća.
– U protekla dva mjeseca radili smo više nego ikada. Osim što smo održali šest sjednica, na kojima se raspravljalo o brojnim temama i zahtjevima građana, uradilo se dosta toga na terenu, a posebno u pripremi ovogodišnje turističke sezone, koja po našim pokazateljima već daje iznimno zadovoljavajuće rezultate. Svečano smo otvorili vodovod za još naša preostala četiri mjesta, Radovin, Joviće, Stojiće i Jordane, te s određenim županijskim i državnim institucijama pokušavamo pronaći optimalna i najprihvatljivija rješenja za priključak kućanstava, a sve u okviru postojećeg zakona. Vodili smo razgovore s Fondom za zaštitu okoliša RH glede sanacije divljeg odlagališta na Škulića glavici te smo se maksimalno angažirali za daljnju provedbu projekta izrade nove zemljišno-katastarske knjige za katastarske općine Ražanac i Radovin, kazao je načelnik Miočić dodajući da su iskrsnuli određeni problemi zbog neplaćanja vlasnika zemljišta preuzetih obaveza.
Opomene vlasnicima parcela
– Po našoj evidenciji 551 vlasnik je pored ugovora dobio i uplatnicu. Njih 124 do sada su platili dok su se ostali jednostavno oglušili, premda su to dužni učiniti sukladno odlukama Sabora i Vlade RH. Mi prema izvođačima moramo uredno servisirati preuzete obaveze. Stoga smo ovih dana vlasnicima parcela, oko tisuću njih, poslali opomene pred ovršni prijedlog. Vezano uz rad kancelarija suda i katastra u Ražancu i Radovinu, od mjerodavnih smo institucija dobili jamstva da će se njihova vrata otvoriti u prvim danima mjeseca kolovoza, rekao je načelnik Miočić.
U nastavku sjednice je usvojena odluka da restorani, gostionice, kavane, kafići i ostali ugostiteljski objekti ljeti mogu raditi od 6 do 2 sata iza ponoći, a fast fudovi do 3 sata iza ponoći. Objekti koji imaju terase trebaju s radom okončati najkasnije u 2 sata nakon ponoći, dok se glazba s otvorenog u jedan sat nakon ponoći mora stišati kako se ne bi remetio javni red i mir. Nadalje, odlučeno je da se počevši od prvog srpnja pa završno s prvim rujnom ne dopušta izvođenje bilo kakvih građevinskih radova na otvorenom. Na kraju je odlučeno da se u Vijeće za davanje koncesijskih odobrenja imenuju trojica predstavnika općine Ražanac i to načelnik Dragutin Miočić, donačelnik Nediljko Jović i pročelnik općinskog Jedinstvenog odjela Damir Jordan te predstavnik Zadarske županije Marin Miljković kao i predstavnik Lučke kapetanije Zadar Nediljko Sjauš.


 RASKOPANE ULICE I ŠETNICA




Božu Čolaka (HDZ) iz Krneze je zanimalo jesu li shodno odluci s predzadnjeg vijeća upoznati Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja RH, državna Uprava za ribarstvo te susjedne općine sa zaključkom OV-a Ražanac da se konačno stane na kraj devastaciji i uništavanju ribljeg fonda u moru Ljubačkog zaljeva i podvelebitskog kanala.
Pročelnik Jordan i načelnik Miočić potvrdili su da je iz općine išao službeni dopis prema svim mjerodavnim institucijama i susjednim jedinicama lokalne uprave, ali još nisu dobili nikakve povratne informacije.
Jure Kožul (SDP) iz Ražanca je primijetio da se dosta toga radi stihijski kada je u pitanju daljnji razvoj ražanačkog turizma te ga je konkretno zanimalo do kada će građani Ražanca i njihovi gosti gledati raskopane ulice te kada će se izgraditi šetnica uzduž obale u Ražancu.
 – Ovih smo dana na adresu zadarskog Vodovoda uputili dopis da ulice, nakon što ih raskopaju, dovedu u prvobitno stanje. Ako se i dalje budu oglušivali, mi ćemo to uraditi, ali na njihov trošak. Šetnica kao i niz ostalih turističko-rekreativnih sadržaja bit će izgrađeni u sklopu projekta uređenja glavnog porta, koji smo prihvatili, zaključio je načelnik Dragutin Miočić.