Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Velike gužve oko gradela

Autor: Velimir Brkić

18.07.2010. 22:00
Velike gužve oko gradela

Foto: Velimir BRKIĆ



U organizaciji Udruge Sv. Petar na Moru s predsjednicom Jadrankom Rogić, a pod pokroviteljstvom filipjanske Turističke zajednice, održana je “Feštica petkom”, ribarska fešta koja se tijekom turističke sezone održava svakog petka. Brojne feštare je zabavljao sastav zadarski Orion.
Velike gužve oko roštilja i gradeladi, “rat” za srdele, školjke i suvenire. Bilo je tu i domaćeg vina koje se posebno svidjelo stranim gostima koji su se stalno vraćali po još jednu čašicu. Po svemu tome će se pamtiti ova ribarska fešta u Sv. Petru.
Znakovito je da se ribarska “Feštica petkom” tradicionalno održava na mjestu gdje su se sušile i “mudante” jednog od najpoznatijih svjetskih književnika, romanopisca i osnivača naturalističkog pravca Francuza Emila Zole (1840.-1902.) po majci Colića, koji se igrom slučaja rodio u kamenoj kući ispod crkvice Sv. Petra. Svima onim kojim je na srcu bolja budućnost svetopetarskog turizma “Feštica petkom” pokazala se jako dobro organiziranom i osmišljenom. Žitelji počinju shvaćati kako su sunce i more najveće blago koje imaju i kako ih je potrebno iskoristiti na optimalan način.