Priljepci i ogrci feštaju na barskim sjedalicama

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Adam VIDAS
Nakon Banja čistit će podmorje Iža i Oliba

ŠRD Škrpina iz  Banja zajedno s članovima  Kluba podvodnih aktivnosti  "Zadar" u subotu je organizirala ekološku akciju  čišćenja banjske rive i podmorja. Desetak članova  ŠRD Škrpina u brodicama je  pomagalo roniocima da iz  mora izvade sav otpad - plastičnu i staklenu ambalažu,  plastične cijevi, bakrene dijelove i sve što nije biorazgradivo. Između ostalog,  izronjena je i barska sjedalica koja se još uvijek nije  razgradila, iako su se na nju  nastanili priljepci i ogrci.

Ribolovni alat i  turistički otpad

Damir Velemir, tajnik Kluba podvodnih aktivnosti  "Zadar" kazao je da su članovi kluba u sezoni sudjelovali u sličnim akcijama u  Salima i u Parku prirode Telašćica, a planu im je očistiti  podmorje Iža i Oliba. Također, pozvani su da sličnu  akciju provedu i u Fortici na  Paškom mostu.

- Količina otpada na morskom dnu ovisi o kakvom je  mjestu riječ. Ako čistimo  podmorje nekog ribarskog  mjesta, normalno je da ćemo  naći ribolovni alat. U mjestu  koje je poznato po turizmu,  podmorje će biti "bogato"  kantama i bocama. Nedavno  smo čistili priobalje u Salima. Uvala je velika i ondje  se sidri mnogo nautičara, pa  smo na dnu našli sveg i  svačeg, pojašnjava Velemir.

Prevladava li danas ekološka svijest u građana?

Velemir kaže da je u posljednjih 15 godina vidljiv  napredak u ekološkoj svijesti građana te da stanovništvo  u priobalju baca u more puno manje nerazgradljivog otpada.

Sve više akcija

- Pregledamo li arhiv zadarskih novina, moći ćemo  vidjeti da se do prije 20 godina akcije čišćenja podmorja nisu ni provodila. Danas  gotovo sve udruge ronjenja u  svoj godišnji plan uvrste akcije čišćenja podmorja, dodaje Velemir te kazuje da su  se ronioci odrekli svog slobodnog dana kako bi došli u  Banj i pomogli da ekološka  akcija bude što uspješnija.

Akciji čišćenja odazvalo  se deset ronilaca KPA Zadar  i četiri člana JVP-a, koji su  također članovi kluba. Ostali članovi JVP-a nisu mogli  sudjelovati s obzirom da su  bili pozvani sudjelovati u akciji gašenja požara na otoku  Braču.

U poslijepodnevnom programu u Banju je održano  natjecanje u veslanju starih  brodova i turnir u boćanju, a  u večernjim satima Zadarski  plesni ansambl pod vodstvom Sanje Petrovski izveo  je program uz nastup grupe  Zadrani. Uz roštiljadu po  popularnim cijenama i uz  dobar "štimung", zabava je  potrajala dugo u noć.

U organizaciji subotnjih  događanja sudjelovali su  MO Banj i ŠRD Škrpina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno