Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Riba “ulovila” turiste

18.07.2011. 22:00
Riba “ulovila” turiste


Veliki je broj gostiju koji rado obilaze tržnicu, a posebno ribarnicu jer je riba uvijek zanimljiva, barem samo i za pogledati. Turisti dolaze, traže savjete kako što pripremiti


Početkom turističke špice  oživjele su biogradska tržnica i ribarnica.
Veliki je broj gostiju koji  rado obilaze tržnicu, a posebno ribarnicu jer je riba  uvijek zanimljiva, barem samo i za pogledati.
– Turisti dolaze, traže savjete kako što pripremiti, a to  je puno ljepši osjećaj nego  kada samo stojimo i ništa ne  radimo, kažu i biogradski  prodavači.
Iako s prodajom baš i nisu  u potpunosti zadovoljni jer  kažu da su ranijih godina  znali u sezoni prodavati i tri  puta više.
– Tko zna je li to odraz  krize o kojoj svi govore?  Nama slabije ide, a to je  jedan od razloga da nismo  podizali cijene ribe već duže  vrijeme, kažu prodavači.  Brancin stoji od 60 do 100  kuna ovisno o veličini, orada  je 70 kuna, lignje 100 kuna,  dok se hobotnica, oslić i  sitniji škampi mogu kupiti  po 60 kuna za kilogram.
Kunjke i muzgavci nude  se za 40 kuna te skuše za 30  kuna, a sitnije vrste, poput  papalina mogu se kupiti za  20 kuna po kilogramu.
Što se zelene tržnice tiče,  ponuda voća i povrća je  bogata, no kupci danas,  kažu prodavačice, kupuju  manje, više pitaju za cijene.  Cijene svježeg zelenog povrća su nešto više nego u  trgovačkim centrima, no  mnogi od kupaca ipak se  odlučuju za domaće iz vrta  pa se tako paprike i rajčice  ipak dobro prodaju i to po  cijeni od 10 kuna za kilogram, koliko je i kilogram  zelene salate. Mahune su od  12 do 15 kuna, a tikvice,  krastavci i kelj mogu se kupiti po cijeni od 8 do 10  kuna. Patlidžan je 15, a kupus 5 kuna za kilogram,  koliko će kupci morati izdvojiti i za kilogram krumpira.
Od voća su najtraženije  breskve i nektarine koje se  mogu kupiti po cijeni od 8  do 10 kuna za kilogram, dok  marelice još drže cijenu od  20 kuna. Grožđe uvozno je  30 kuna kilogram, a uskoro  se očekuje i prvo grožđe iz  domaćih vinograda. Uvijek  tražene lubenice prodaju se  po 3 i 4 kune kilogram.