Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Slobodnih mjesta samo za violinu i violončelo

18.07.2011. 22:00
Slobodnih mjesta samo za violinu i violončelo


Prvi rok za upis u prvi razred osnovne škole bio je u lipnju, kada ja bila audicija, odnosno prijemni ispit. Drugi upisni rok održat će se 1. rujna i to samo za violinu i violončelo jer je samo za te smjerove preostalo slobodnih upisnih mjesta, pojasnila je Branka Višić Karavida


Vrijeme upisa u  srednje škole čiji je ljetni  upisni rok završen, a u  iščekivanju je jesenski upisni rok, podrazumijeva i vrijeme upisa u osnovnu i srednju školu zadarske Glazbene škole “Blagoje Bersa”.  Kako doznajemo u razgovoru s Brankom Višić Karavidom, ravnateljicom  Glazbene škole “Blagoje  Bersa”, ljetni upisni rok u  osnovnu glazbenu školu, osnovnu plesnu školu i srednju  glazbenu školu je završen, a  jesenski upisni rok slijedi 1.  rujna.
Sluh, glazbena  memorija i ritam
– U prvi razred osnovne  glazbene škole mogu se upisati učenici koji su završili  drugi razred opće osnovne  škole.
Prvi rok za upis u prvi  razred osnovne škole bio je u  lipnju, kada je bila audicija,  odnosno prijemni ispit. Drugi upisni rok održat će se 1.  rujna i to samo za violinu i  violončelo jer je samo za te  smjerove preostalo slobodnih upisnih mjesta, pojasnila je Višić Karavida, istaknuvši da je pripremni razred, u koji se upisuju učenici koji su završili prvi razred  opće osnovne škole, popunjen već na prvom upisnom  roku. Pripremni razred osnovne glazbene škole podrazumijeva učenje solfeđa  bez učenja instrumenta, a  tijekom školske godine u dogovoru s roditeljima se odredi instrument koji će učenik  učiti nakon prelaska u prvi  razred. Stoga upisom u prvi  razred učenici mogu upisati  učenje klavira, gitare, violine, violončela, flaute ili  klarineta. Ravnateljica je također istaknula da će drugi  upisni rok biti organiziran i  za upis u osnovnu plesnu  školu i to za suvremeni ples  ili balet, a spomenuti prijemni ispiti na drugom upisnom roku održat će se 1.  rujna u 9 sati.
Maksimalno 900  bodova
Valja naglasiti da se na  audiciji provjeravaju sposobnosti učenika i to sluh,  glazbena memorija i ritam.  Na prijemnom ispitu učenik  može postići maksimalno  900 bodova, a bodovni prag,  odnosno minimum je 500  bodova.
Na temelju ostvarenog rezultata, odnosno broja bodova, utvrđuje se rang lista,  a temeljem odluke o upisu o  broju kandidata, podvlači se  crta na rang listi kojom se  utvrđuje koji učenici mogu  biti upisani.
U prvi razred srednje glazbene škole upisano je 29  učenika, a Višić Karavida  navodi da su već na prvom  upisnom roku popunjena  sva mjesta te da drugog upisnog roka u prvi razred srednje glazbene škole neće biti.
– Upisali smo dva razreda  srednje glazbene škole i to  za solo pjevanje, klavir, gitaru, saksofon, orgulje, violinu i glazbenu teoriju. Upis  u prvi pripremni razred srednje glazbene škole sastoji  se od prijemnog ispita, odnosno provjere znanja iz instrumenata za koje su se  prijavili i solfeđa. Dakle, uvjet za upis je završena osnovna glazbena škola i položen prijemni ispit, pojasnila je Višić Karavida, napomenuvši da se ove godine  u srednju školu Glazbene  škole “Blagoje Bersa” uz 26  učenika koji su završili istu  osnovnu glazbenu školu upisalo i troje učenika sa završenom osnovnom glazbenom školom Glazbene škole  Biograd.


Sedam maturanata na Glazbenoj akademiji




Ravnateljica zadarske Glazbene škole “Blagoje Bersa” Branka Višić  Karavida izuzetno je ponosna na ovogodišnje maturante svoje škole,  među kojima su baš svi koji su pokušali uspješno i upisali Glazbenu  akademiju.
– Svake godine se nekoliko naših maturanata odluči za upis na neku  od glazbenih akademija, a obično ih prijemni ispit uspješno položi njih  četvero ili petero. Ove godine se sedmero maturanata opredijelilo za  Glazbenu akademiju i baš svi oni su uspješno položili prijemne ispite i  upisali se na željeni studij. Zato mogu reći da ove godine uistinu bilježimo  izuzetak na koji smo jako ponosni, istaknula je Višić Karavida.