Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Šokolari čuvaju svoje tajne

18.07.2011. 22:00
Šokolari čuvaju svoje tajne


O tajni izrade ne bih ovom prilikom jer ću se i dogodine opet prijaviti, kaže pobjednica Mira Kosović


Predvorje predromaničke crkve sv. Križa s ljetnom pozornicom, obližnji Višeslavov trg te glavna ninska gradska ulica Kalelarga u nedjelju navečer bili su pretijesni da prime brojne Ninjane i druge ovdašnje žitelje, kao i brojne domaće i strane goste, na prvoj ovoljetnoj turističkoj fešti, “Šokolijadi”.
Feštu je pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja te ministra Petra Čobankovića, Grada Nina, Zadarske županije, Turističke zajednice Zadarske županije, Hrvatske turističke zajednice iz Zagreba i Hrvatskog farmera iz Zagreba organizirala i uspješno provela u djelo ninska  Turistička zajednica na čelu s direktoricom mr. sc. Marijom Dejanović. Osim zabavnog, natjecateljskog i degustatorskog dijela, fešta je imala sve promidžbene značajke ne samo ninskog već i hrvatskog turizma.
Podrška Ministarstva
Čast da otvori devetu Šokolijadu pripala je Vedranu Duvnjaku, državnom tajniku i osobnom izaslaniku ministra Petra Čobankovića.
– Ova manifestacija predstavlja značajan doprinos u razvoju i unapređenju kvalitete proizvodnje šokola, jednog unikatnog proizvoda iznimne gastronomske kvalitete. Upravo na ovaj se način obogaćuje ne samo turistička ponuda već se jača kapacitet i raznovrsnost gastronomskih i ostalih proizvoda Lijepe naše. Ministarstvo će i nadalje zdušno podržavati ovaj i njemu slične projekte, rekao je Duvnjak, posebno zahvaljujući pokretačima ovog projekta od njegovog začetka.
Uz ovakav zabavni program, pregršt nagradnih igara, kušanje šokola, svatko je mogao naći za sebe nešto lijepog i zanimljivoga. Za to su se uz voditeljice manifestacije Vlatku Vučić Marasović i Lanu Marinković, kojima je pomagala Danijela Rimanić, svojski potrudili mladi ninski tamburaši članovi KUD-a Branimir, ninski cvitaraš Ivan Grbić, diplar Mile Nimac iz Ravnih kotara te KUD-ovi Gradina iz Polače, Sv. Mihovil iz Vrsi, Privlaka, Debeljak, Kukljica te članovi zadarskog benda Dalmatiko na čelu sa Šimom Ivčićem.
Šokolari čuvaju tajnu
Šokolijada je doživjela vrhunac onog trenutka kada su voditeljice obznanile ovogodišnje pobjednike. Tako je prvo mjesto po ocjeni stručnog žirija, kojeg su pored predsjednika Ante Kolege činili Nedjeljko Jusup, Gordan Kurtović, Tonći Šalov i delegat Marijan Tomac, u konkurenciji ninskih šokolara osvojila Mira Kosović.
 – Prvi put sudjelujem. Najprije sam se ugodno iznenadila i nisam mogla povjerovati da sam ja upravo napravila najbolji šokol. Ja sam po rođenju Ninjkinja i u našoj se kući od davnina pripravljao šokol tako da mi nije bilo teško ući u njegove karakteristike. O tajni izrade ne bih ovom prilikom jer ću se i dogodine opet prijaviti, rekla je presretna i zadovoljna gospođa Mira.
 U konkurenciji 32 “furešta” šokolara prvo mjesto osvojio je Igor Gulan iz Zadra, inače ninski zet.
– Ovo je za mene velik i radostan dan. Ja sam iz Zadra, ali moja supruga je Ninjkinja i ja sam slijedeći recepturu njezinih roditelja otkrio čari i tajne priprave šokola. Nadalje ću nastaviti istim tempom, a ovogodišnje iskustvo itekako će mi dobro doći u narednim godinama, rekao je Gulan.


Počele pripreme za dogodine




Marija Dejanović direktorica TZ-a Grada Nina i voditeljica čitavog projekta od njegovog nastanka, kaže da je zadovoljna odazivom ovogodišnjih šokolara.
– Dogodine će nam biti deseta jubilarna Šokolijada za koju smo se već sada počeli ozbiljno pripremati. Zahvaljujemo svim sudionicima koji su se odazvali, članovima žirija, ministru Čobankoviću i njegovom izaslaniku Duvnjaku, gostima i posjetiteljima te našim mladim snagama, djelatnicima Ureda TZ-a koji su odradili lavovski dio posla, kazala je direktorica Dejanović.