Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Trava” koja mu je služila kao analgetik koštala ga dvije godine zatvora

18.07.2011. 22:00
“Trava” koja mu je služila  kao analgetik koštala ga  dvije godine zatvora


– Provedenim kombiniranim vještačenjem, bilo je odlučno upravo vještačenje farmakologa koji je pojasnio kako danas postoji cijeli niz lijekova protiv bolova, tako da vaši motivi ne anuliraju kaznenu odgovornost – poručila je osuđenom Zlatku Mladeniću sutkinja Grancarić


Zlatko Mladenić 47-godišnji bivši kapetan duge plovidbe iz Rijeke  jučer je na Županijskom  sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog proizvodnje i držanja marihuane.
– Nakon provedenog dokaznog postupka nije sporno da ste u svom apartmanu posijali stabljike i uzgajali biljke kako bi dobili  marihuanu. Neovlaštena  proizvodnja je nedvojbeno  dokazana. Što se tiče motiva, u svojoj ste obrani naveli kako ste marihuanu  proizvodili isključivo za  svoje potrebe i kako bi sebi  pomogli, odnosno umanjili  bolove. No, provedenim  kombiniranim sudsko-medicinskim i farmakološkim  vještačenjem, bilo je  odlučno upravo vještačenje  farmakologa koji je u svom  nalazu naveo kako danas  postoji cijeli niz lijekova  protiv bolova, tako da vaši  motivi ne anuliraju kaznenu odgovornost – poručila  je osuđenom Mladeniću,  predsjednica Sudskog vijeća Dijana Grancarić.
Dalje je u obrazloženju  presude navela kako je  Sudsko vijeće cijenilo čitav  niz olakotnih okolnosti što  je u konačnici dovelo i do  primjene instituta o  ublažavanju kazneno-pravne sankcije jer je za  ovo kazneno djelo zakonom zapriječena kazna od  najmanje tri godine zatvora.
– U olakotne smo okolnosti uzeli u obzir vaše  zdravstveno stanje, dosadašnju neosuđivanost, djelomično priznanje kaznenog djela te primjereno  držanje i stav pred sudom.  Što se pak, tiče otegotnih  okolnosti, u pitanju je količina, odnosno veći broj  stabljiki koje ste posadili i  uzgojili – zaključila je sutkinja Grancarić naglasivši  kako vjeruje da će izrečena  zatvorska kazna u slučaju  Mladenića u potpunosti  postići svrhu, ali i da će kao  poruka drugima poslužiti u  svrhu prevencije zloporabe  opojnih droga.
On je naime, u jednom  od svojih apartmana u obiteljskoj kući u Novalji na  otoku Pagu, uzgajao i  proizvodio indijsku konoplju, a policija je premetačinom pronašla 90-ak  stabljiki te oko 24 grama  “gotovog proizvoda”.
Mladenić se branio sa  slobode gdje će i čekati pravomoćnost ove presude.