Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

U potrazi za tajnama napuštene bizantske građevine

18.07.2011. 22:00
U potrazi za  tajnama  napuštene  bizantske  građevine


Djelatnici  Sveučilišta u Zadru, predvođeni mr.sc. Irenom Radić-Rossi, a u suradnji s  Konzervatorskim odjelom  u Šibeniku i Zavodom za  geomatiku Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu započeli su istraživanja utvrde Tureta na otoku  Kornatu, bizantske  građevine iz šestog stoljeća  napuštene od Srednjeg vijeka. Fotodokumentaciju  je izradio fotograf Damil  Kologjera. Projekt financira Ministarstvo kulture RH  i JU NP Kornati. Istraživanja uključuju snimanje postojećeg stanja objekta  upotrebom metode trodimenzionalnog terestričkog  laserskog skeniranja – relativno nove i vrlo učinkovite metode pridobivanja detaljnih digitalnih snimaka velikih objekata. Arhitektonskim opisom postojećeg stanja otkriven je  niz novih detalja koji će  pomoći rekonstrukciji originalnog izgleda utvrde.
 Pregledano je i šire područje utvrde (obronci brda) na kojem su nađeni i  uzorci prapovijesne keramike te obalni nasip prepun ulomaka sitnog keramičkog posuđa i amfora  koji datiraju od 1 st. pr.  Kr.
Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se područje proučilo i na adekvatan način valoriziralo u  smislu buduće kulturno-turističke ponude Parka, ali i prezentaciju hrvatske baštine općenito.
Kornatsko otočje, u arheološkom smislu, krije još  mnoga iznenađenja. Nedavno su u uvali Opat pronađeni ostaci keramike koje je potrebno prezentirati.