Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zbog carinskih malverzacija dobili ukupno 30 godina zatvora

18.07.2011. 22:00
Zbog carinskih  malverzacija  dobili ukupno 30  godina zatvora


Na ukupno 30  godina zatvora jučer su na  Županijskom sudu u Zadru osuđena sedmorica carinika, Tomislav Šarić, vlasnik obrta “Sentum”, njegov  komercijalist Alessandro  Lodi te špediterka “Intereurope” Aleksandra Grgić.
Carinike, špediterku i  komercijalista “Sentuma”  tužiteljstvo je teretilo za  malverzacije s carinskim  tarifama kojima su pogodovali vlasniku obrta “Sentum” da stekne nepripadajuću materijalnu korist u  iznosu od 1,6 milijuna kuna čime su za isti iznos  ujedno i oštetili državni  proračun.
Nakon što ih je svu desetoricu proglasio krivima,  predsjednik Sudskog vijeća  Boris Radman izrekao im je  nepravomoćne kazne i to:  Tomislavu Šariću i Alessandru Lodiju zbog zloporabe položaja i ovlasti te  poticanja na to kazneno  djelo jedinstvene kazne u  trajanju od pet godina i dva  mjeseca zatvora, nakon  čega im je zbog visine kaznene sankcije ujedno i  odredio pritvor u koji je  Lodi odmah po završetku  objave u pratnji pravosudnih policajaca i prepraćen. Za Šarića, koji se  jučer nije pojavio na objavi  presude, izdan nalog za privođenje. Dvojica poslovnih  partnera u pritvoru, pojasnio je Radman, ostat će do  pravomoćnosti presude, a  najduže dvije godine i šest  mjeseci. Obojici je ujedno  naloženo i plaćanje sudskih troškova, a vlasniku  obrta “Sentum” Tomislavu  Šariću, sudac Radman naložio je povrat nelegalno  stečene imovinske koristi  od 1,6 milijuna kuna koje je  u roku od 15 dana dužan  uplatiti u državni proračun.  
Što se tiče špediterke  Aleksandre Grgić, njoj je  Sudsko vijeće odredilo kaznenu sankciju u trajanju od  četiri godine i jedanaest  mjeseci.
– Tijekom dokaznog postupka nedvojbeno je utvrđeno da je Aleksandra  Grgić na nagovor Alessandra Lodija kojeg od ranije  poznaje, sačinila i ovjerila  lažne carinske deklaracije  čime je, iskoristivši svoj položaj i ovlasti, Šariću omogućila pribavljanje nepripadajuće imovinske koristi –  kazao je Radman dodavši  kako su na te lažne deklaracije svoje potpise potom  stavila i sedmorica carinika  zadarske Carinarnice.  Osim Olega Vlahova koji je  osuđen na deset mjeseci  zatvora uvjetno na tri godine, ostalih šest kažnjeni  su zatvorskim kaznama i to:  Petar Klanac na tri godine i  deset mjeseci, Aurelio Kalmeta na jednu godinu i  osam mjeseci, Anđelo  Šimičić na godinu i devet  mjeseci, Tomislav Pavlović  na dvije godine i šest mjeseci, Lučano Jelenković na  godinu i osam mjeseci te  Nenad Picić – Bobić na godinu i četiri mjeseca zatvora. Iako je Oleg Vlahov  osuđen na uvjetnu kaznu,  obrazlažući presudu sudac  Radman napomenuo je kako je u njegovu slučaju, a i u  slučaju Anđela Šimičića,  Sudsko vijeće kao otegotnu  okolnost im obojici uzelo  neprimjereno ponašanje  prema sudskoj vještakinji  Marti Anđel te podsmjehivanje zbog kojega su tijekom sudskog postupka i  opominjani.
Županijsko državno odvjetništvo desetoricu jučer  osuđenih teretilo je za pogodovanje tvrtki “Sentum”  prilikom 31 uvoza konzumnog šećera iz susjednih Republike Slovenije i BiH u  Hrvatsku kojom prilikom  su ga carinili kao industrijski. Kako je riječ o ukupnoj  količini od 745 tona šećera,  deklaracijama s nižom carinskom tarifom, na taj su  način državni proračun  oštetili za 1,6 milijuna kuna.