Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Bistrenje vode u fontani

18.07.2012. 22:00
Bistrenje vode u fontani


Ovom akcijom koju su nazvali “Bistrenje vode” nastojali su otklanjanjem nataloženog mulja, suvišnog kamenja i ostalog smeća iz bunara fontane osloboditi izvor tamošnje vrulje postigavši time da živa voda prirodno struji i izlazi na površinu


Zauzimanjem  skupine žitelja na Kolovarama je provedena još jedna  akcija čišćenja poznate fontane uz more na ovom gradskom predjelu. To omiljeno,  no u posljednje vrijeme pomalo zaboravljeno okupljalište mladeži, nastoji oživjeti  neformalna udruga nazvana  “Kolovarska braća” koju  uglavnom čine vlasnici brodica u obližnjoj lučici.
Ovom akcijom koju su nazvali “Bistrenje vode” nastojali  su otklanjanjem nataloženog  mulja, suvišnog kamenja i ostalog smeća iz bunara fontane osloboditi izvor tamošnje vrulje postigavši time  da živa voda prirodno struji i  izlazi na površinu. Tim potezom još jedan kutak poznate plaže pretvoren je u primamljivo mjesto za šetače i  kupače.
Cjelodnevnoj akciji odazvalo se desetak sudionika koji  su isprva ispumpavali ustajalu vodu da bi potom izbacili  suvišni materijal i prljavštinu  iz bunarske krunice.
“Kolovarskoj braći” su ruku  pomoći pružili i neki članovi  udruge “Hrvatska sloga”  koja u svom programu  ima i ekološko usmjerenje – zaštitu prirode.
Povod ovoj akciji je  skorašnji spomendan  Sv. Ane, koja se spominje kao zaštitnica žive  vode i bunara, i taj dan  žitelji Kolovara po ustaljenom običaju upriličuju večernje druženje  na ovom mjestu.
 Vrijedno je spomenuti i to  da je živopisno vrelo žive vode uz zadarsku fontanu predstavljalo nepresušno nadahnuće ninsko-zadarskom humanističkom začinjavcu Petru Zoraniću koji ga je u svojim djelima nazivao Stanina  vrulja, a njegov suvremenik  Baraković to područje nazva  Plankitom.