Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

“Dani sunca” trajat će dvanaest dana

18.07.2012. 22:00
“Dani sunca” trajat će dvanaest dana


Zadarsku županiju predstavljaju OPG Drago Drmić iz Zadra čije će džemove, biljne pripravke, likere i slastice biti moguće pronaći tijekom svih 12 sajmenih dana te Ušljebrka d.o.o. iz Sv. Petra koji će predstaviti i liniju hladno prešanih ulja „Greens”
Od 19. do 30.  srpnja 2012. održat će se 24.  Sajam zdrave hrane i tradicijskih proizvoda „Dani sunca” u organizaciji udruge  „Eko-Zadar”. Sajam će se,  kao i protekla dva održana u  ljetnom terminu, odvijati na  Obali kralja Petra Krešimira  IV. u Zadru. Predstavit će se  16 proizvođača s područja šest  županija i Grada Zagreba.
Džemovi, likeri, slastice…
Zadarsku županiju predstavljaju OPG Drago Drmić iz  Zadra čije će džemove, biljne  pripravke, likere i slastice biti  moguće pronaći tijekom svih  12 sajmenih dana, te Ušljebrka d.o.o. iz Sv. Petra koji će u  periodu od 25. do 27. srpnja  uz, na sajmovima „Dani sunca” tradicionalno dostupne  sokove i džemove od bobičastog voća, predstaviti liniju hladno prešanih ulja „Greens”. Iz  Šibensko-kninske županije  dolaze Sapunoteka, Seosko  gospodarstvo Duga strana i  OPG Aralica.
Troje šibenskih  sudionika na Danima sunca  zadržat će se do konca sajma.  Šibenska Sapunoteka proizvodi sapune od maslinovog  ulja, prirodnu kozmetiku i  kupke, a OPG Aralica, likere,  džemove i maslinovo ulje. Seosko gospodarstvo Duga strana iz Zatona uz asortiman likera, rakija i džemova donosi i  mediteranske slastice. OPG  Brnardić iz Duge Rese (Karlovačka županija) na „Danima sunca” boravit će od 28. do  30. srpnja, a donosi med iz  ekološke proizvodnje i proizvode na bazi meda i pčelinjeg  voska. Lončarskim proizvodima, tijekom svih sajmenih dana, predstavit će se Mecena iz  Ivanca (Varaždinska županija). Na sajmu sudjeluju četiri  obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz Sisačko-moslavačke županije; OPG Vicencinović-Hergouth iz Gornje  Gračenice koji će tijekom svih  12 dana nuditi voćne rakije i  likere, te na zajedničkom štandu OPG Mihalić iz Tišine Kaptolske s prirodnim sokovima,  OPG Priljeva iz Donjeg Selišta sa  sirevima i OPG Veselić  iz Novog sela Palanjačkog s  pekmezima i džemovima koje  treba potražiti između 23. i 30.  srpnja.
“Šik cipele”
Tijekom svih sajmenih dana  svoje će proizvode nuditi dvoje sudionika s područja Grada  Zagreba; „Šik cipele” ručno  izrađenu obuću, a OPG Štefančić proizvode na bazi lavande. Iz Osječko-baranjske  županije s kozjim sirom stiže  OPG Đurković iz Marjančaca  kojeg, kao i obrt Kulin iz  Piškorevaca koji donosi delicije slavonske gastronomije,  valja potražiti od 19. do 22.  srpnja. Također iz Osječko-baranjske županije dolazi i udruga Kreativa iz Darde koja će  tijekom čitavog sajma nuditi  nakit, suvenire i modne dodatke izrađene od prirodnih  materijala.
Program otvorenja sajma  „Dani sunca” održat će se 19.  srpnja s početkom u 20:30  sati. U cilju upoznavanja starih zanata sajma iško lopižarstvo prezentirat će Predrag  Petrović i njegova kćer Nika  Petrović. Lopiž je iški naziv  za keramičku posudu, a Petrović je nakon završetka likovnog smjera na Pedagoškoj  akademiji u Zagrebu izučavajući lončarski zanat, ne samo  oživio replike osamnaest oblika posuda otoka Iža,  sačuvavši tako ovaj zanat od  zaborava, već je lopižarstvu  dodao umjetničku dimenziju.
U programu otvorenja nastupit će zadarski band „The  Godmother” u sastavu Sanja  Božović (vokal), Marin Supičić (bas gitara) i Vedran Supičić (klavijature). “The Godmother” je bend koji na osobit  način obrađuje  najrazličitije  skladbe u swing-jazz maniri,  kao i u tango, bossa nova i rock  ritmovima kojima je poveznica Sanjin specifičan vokal i  virtuoznost braće Supičić kao   multi-instrumentalista.
Sajam se održava uz financijsku potporu Grada Zadra,  UO za poljoprivredu i razvitak  otoka (u očekivanom iznosu  od 13.000 kuna), Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar (u iznosu  od 2.000 kuna) te donaciju  Hotela Zadar (u protuvrijednosti od 1.230 kuna). Radno vrijeme sajma je od 8  do 23 sata, s tim što su sudionici u mogućnosti samostalno odrediti vrijeme pauze.