Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Dolaze mladi sa svih kontinenata

18.07.2012. 22:00
Dolaze mladi sa svih kontinenata


Svibanj i lipanj su bili odlični, znatno bolji od lanjskih, a i u srpnju smo vrlo dobri, govori Irena Batur, dodajući da im je ljetni kamp Hrvatskog rukometnog saveza od 17. lipnja do 5. srpnja donio u tri turnusa oko 500 gostiju, kazala je Batur


Omladinski hostel Zadar ovih srpanjskih dana vrvi od gostiju, pretežito  mladih, čuju se mnogi strani  jezici, ali ipak je najviše domaćih, što je želja i cilj njegove uprave.
Naime, proteklih godina  domaći hostelovci vidno su  podbacivali, na što je, kako se  zna, utjecala najviše ekonomska kriza i to je za upravu  ovoga najvećega hostela iz hrvatske ferijalne zajednice bio  osobit problem. Ipak, kriza u  nas i dalje traje, dapače još je i  produbljenija, ali u hostel dolaze mnoge grupe mladih iz  naše zemlje i pune njegove  kapacitete od oko 300-tinjak  kreveta.
“Glazba, kultura i mir”
Ponuda hostela skromnija  je nego što je to ponuda hotela, no ovaj zadarski je ipak  vrlo kvalitetan. Lani je završena njegova rekonstrukcija, pa nudi najbolje usluge u  ovoj vrsti ponude. Potkraj  travnja prošle godine hostel  na Puntamici je počeo raditi u  novome ruhu, sve je obnovljeno, uređeno, dograđeno,  među ostalim novostima ima i  četiri sobe potpuno prilagođene invalidnim osobama,  što Omladinski hostel Zadar  čini jedinstvenim među hostelima.
Razgovarajući s direktoricom hostela Irenom Batur  saznajemo da su kapaciteti  sasvim popunjeni i da bi ova  poslovna godina mogla biti jedna od najboljih, a možda se  ostvari i do 30.000 noćenja.
– Svibanj i lipanj su bili  odlični, znatno bolji od lanjskih, a i u srpnju smo vrlo  dobri, govori Irena Batur, dodajući da im je ljetni kamp  Hrvatskoga rukometnog saveza  od 17. lipnja do 5. srpnja  donio u tri turnusa oko 500  gostiju. Samo u zadnjem je  bilo oko 200 djevojčica koje  treniraju rukomet. Hrvatski  rukometni savez se nakon  2003. godine opet vratio u Zadar i suradnja s njima je  odlična, pa se nadam da će se  ponoviti, kaže Batur.
– Među ostalim skupinama gostiju imali su proteklih dana i goste iz Mađarske, Bugarske i Izraela, koji su činili  veliki orkestar, svirali na terasi i po okolici, a pod geslom  ‘Glazba, kultura i mir’. Upravo  je stigla i skupina od 33 djece,  članova Udruge dijabetičara  do 16 godina iz cijele Hrvatske, kaže Batur.
20 zaposlenih
Valja reći da je Omladinski  hostel Zadar sasvim prilagođen za organiziranje prihvata većih grupa, sve svoje  sadržaje su prilagodili potrebama takvih skupina. Imaju  sve potrebne sadržaje od potpuno opremljenih dvorana za  konferencije, za radionice,  imaju veliku terasu za okupljanja, pa i obližnje plaže,  naravno, i kuhinju, praonice i  sl. Svega 20 zaposlenih uspješno opslužuje sve goste, na  raspolaganju su njihovim  zahtjevima, čak i specifičnim,  poput onih za bolesne.
Hostel  raspolaže sa 295 kreveta u  vrlo lijepo uređenim hostelskim sobama, cijene su također prihvatljive, hostelske,  što privlači mlađu klijentelu.  Mnogi mladi sa svih kontinenata se ovdje iznova  vraćaju, što znači da im je bilo  ugodno u ovome objektu.  Strani gosti kako je to ovdje  uobičajeno, u hostelu  većinom traže smještaj, a izlaze u grad, jer njima je najvažnije da upoznaju grad, njegovu kulturu, povijest, događanja. Sve je to prije od  samih plaža i kupanja. Inače,  u hostelu je primijećeno da je  ove godine manje mladih iz  Europe, a razlog je preseljenje  Garden festivala iz Zadra.
No  i pored toga, gostiju ne nedostaje, prema rezervacijama  bit će ih i u nastavku sezone,  koja se želi produžiti. Zapravo želja uprave ovoga hostela,  koji radi cijele godine, jest da  puna sezona počne ranije te  da završi što kasnije.