U sindikat se povezuje 10.000 hrvatskih ribara

Slika korisnika admin
Ivan JAMIČIĆ

Ribari kreću u  osnivanje ribarske sindikalne organizacije koja će djelovati u okviru Sindikata turizma i usluga Hrvatske. Cilj  sindikalog udruživanje je konačno povezivanje 10.000  hrvatskih ribara i njihovo zajedničko djelovanje prema  vlasti koja zanemaruje ribarstvo i njegov potencijal,  rečeno je na tiskovnoj konferenciji  održanoj u Domu sindikata  u Zadru na temu osnivanje i  konstituiranje sindikalne organizacije ribara.

Na konferenciji su bili pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija, predstavnik ribara Zadarske županije Dragan Govorčin, teritorijalni povjerenik SSSH za Zadarsku i  Šibensko-kninsku županiju  Svetislav Džale i predsjednik  Sindikata turizma i usluga  Hrvatske Eduard Andrić.

Ribari su nezadovoljni stanjem u ribarstvu, traže učinkovitiju zaštitu radnih, egzistencijalnih prava i interesa te očekuju da država dade snažniju potporu razvoju ribarske industrije. Inicijativu  za sindiklanim organiziranjem za sada je u Zadarskoj  županiji formalno podržalo  30 ribara, a neformalno  je taj broj puno veći.

- Iza jednog ribara nalazi  se deset radnih mjesta u prerađivačkoj i prehrambenoj  industriji, trgovini, ugostiteljstvu. Sadašnja i prijašnja  vlast nisu prepoznale ribarstvo kao lokomotivu koja bi  mogla Hrvatsku izvuči iz gospodarske krize, rekao je  Uranija.

Govorčin kaže kako je ribarska industrija razjedinjena te da se ne djeluje koordinirano i zato se nisu mogli  dobiti adekvatni rezultati.  Osvrnuo se na činjenice da  domaći ribari ne znaju što ih  čeka kad uđu u EU, nelojalnu konkurenciju u susjedstvu i na neproglašavanje  zaštićenog gospodarskog pojasa:

- Mi ne znamo što je ispregovarano i potpisano s  EU jer nam to nitko nije  rekao. Naši susjedi ne poštuju zakone koje je Europa  propisala, a kamoli međunarodne. Najveći problem je  što nismo uspjeli proglasiti isključivi gospodarski pojas.  Pojam ZERP je izmišljotina  Sanaderove administracije. Proglašenje gospodarskog pojasa bila je naša obaveza prema djeci i međunarodnoj  zajednici. Nije to nikakvo  svojatanje mora nego upravljanje njime.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno