Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Banke će zbog novog zakona izgubiti oko pola milijarde kuna

Autor: Jagoda Marić

18.07.2013. 22:00
Banke će zbog novog zakona izgubiti oko pola milijarde kuna

Foto: PIXELL



Od toga više od 300 milijuna kuna bi izgubile jer svim klijentima koji imaju kredite u stranoj valuti, prvenstveno “švicarcima”, moraju vratiti kamate na početne ako je, od trenutka kad su podigli kredit, franak porastao za 20 posto


Zakon o potrošačkom kreditiranju mogao bi bankama izbiti iz ruku oko pola milijarde kuna zarade. Od toga bi više od 300 milijuna kuna izgubile radi toga što zakon predviđa da svim klijentima koji imaju kredite u stranoj valuti, a riječ je prvenstveno kreditima u švicarcima, moraju vratiti kamate na početne ako je, od trenutka kad su podigli kredit, franak porastao za 20 posto. Više od 150 milijuna kuna smanjit će se zarada banaka radi toga što se ograničava maksimalna iznos kamata na stambene kredite. Izračuni su to koji su se iskristalizirali dok se pripremao Zakon o potrošačkom kreditiranju kojeg je Vlada danas prihvatila i poslala u sabor, a očekuje se da bi on mogao biti izglasan već u rujnu.
Kako se doznaje, o zakonu se jedno vrijeme, dok su o njemu trajali pregovori Ministarstva financija i banka, razgovarali kao o podlozi za nagodbu banaka sa udrugom Franaka, no do dogovora nije došlo.   
Iako je najveća pozornost javnosti na određivanju i ograničavanju kamata, ministar financija Slavko Linić kazao je kako smatra važnim i prijedlog da naknade za odobravanje kredita moraju biti vezane uz stvarni trošak odobravanja kredita. Zakon zabranjuje i uvođenje novih naknada nakon sklapanja ugovora o kreditu.
Premijer Zoran Milanović otkrio je da se na susretu s bankarima u Vladi razgovaralo baš o tom zakonu, a ne o presudi Trgovačkog suda u slučaju udruge Franak. Građanima je poručio da ni ovim zakonom ne mogu biti apsolutno zaštićeni kad je u pitanju poslovni odnos s bankom te da radi toga paze i budu odgovorni prilikom zaduživanja.
– Nitko ne može pobjeći od svoje osobne odgovornosti, kada nešto potpisujete činite to oprezno i konzervativno jer je to poslovni odnos, preporučuje Milanović, dodajući da su i banke dužne osigurati fer odnos. Po njegovom mišljenju, a kaže da ga je stvorio na osobnom iskustvu jer i sam ima kredit u “švicarcima”, nije istina da su građani bili toliko izmanipulirani i prevareni, ali jednako tako protivi se i tvrdnji da su građani koji su podigli kredit u “švicarcima” bili pohlepni.