Do 14. srpnja prevezeno 205.000 putnika

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Ryanairovi letovi odlučni su za sudbinu Zadarske županije kao "avioturističke" destinacije

Zračna luka Zadar zaključno s vikendom završenim 14. srpnja bilježi promet od 204.871 putnika što je u odnosu na 157.722 putnika, lani u isto vrijeme rast od 30 posto.

Zračnoj luci posvećujemo puno pažnje i često izvještavamo o tamošnjem prometu. Razloga je mnogo, od produljenja sezone, disperzije rizika snaženjem dolazaka iz udaljenih zemalja, do potpune promjene trendova vidljivih na samoj gradskoj jezgri Zadra, ali i drugdje s hostelima, B&B, mlađom publikom, bujanjem određenih ugostiteljskih objekata, pretvaranjem stanova u apartmane i sl.

Razlog da nam sad valja podvući jednu od "crta" pod promet Zračne luke je što u razdoblju pred nama broj dolazaka zračnim putem više nije toliko značajan za ukupne rezultate jer prevladat će masovni cestovni dolasci sa vršnom sezonom.

Rekordno i premoć Ryanaira

Zračna luka Zadar obara rekorde pa je direktorica Katica Pupić Bakrać uvjerena u ostvarivost vrlo ambicioznoga ovogodišnjeg plana prometa pola milijuna putnika. Kako se radi mahom o turističkom prometu kada to prepolovimo (jer putnici dolaze i odlaze dakle broje se dva put) ispast će da ćemo oko 250.000 putnika dobiti - zračnim putem. Neka je dio tog prometa naš domaći, neka dio ljudi dolazi preko Zadra na druge destinacije, ipak vidljivo je da će bitno više od 10 moguće i 15 posto ukupnih turista dolaziti zrakom, što Zadar uvrštava u takva turistička odredišta.

Dakle oko 205.000 putnika pristiglih zrakoplovima do 14. srpnja uz rast od 30 posto dali su pečat dosadašnjem tijeku sezone na ovom području. Sam srpanj u dva tjedna donio je 40.500 putnika ili 29 posto više nego prethodne godine.

Ryanair o kojem često pišemo, spominjući se i načina na koji ovdašnja zajednica prikuplja novac za oglašavanje na njihovim web stranicama, što je uvjet letova, takve napise i zaslužuje. Naime 67,81 posto svih putnika prevezao je ovaj prijevoznik.

Kada je u pitanju raspored prometa po vrstama linija onda je 89,68 posto putnika prevezeno redovnim linijama, oko 9,5 posto čarter linijama, a ostatak je tzv. generalna avijacija - manji privatni zrakoplovi.

Ryanair je do sad imao 527 letova! Prevezli su gotovo 135 tisuća putnika, nešto više u dolasku nego odlasku. Posebno nas je zanimao Skandjat zbog čartera sa Švedskom a koji pune ovdašnje hotelske i apartmanske kapacitete, i sl., a oni su imali 15 tisuća putnika mahom na sedmodnevnim angažmanima.

Zračni putnici po zemljama

Gledano po zemljama najviše putnika imali smo s područja Njemačke. Njemačka je i inače prva zemlja po broju turista na ovom području, a niz je letova s Njemačkom koje održava i Ryanair, Lufthansa, njihova niskotarifna kompanija GermanWings kao i domaći Croatia Airlines. Nijemci s 25 tisuća putnika drže dakle prvo mjesto. Slijede na iznimno visokom drugom i s impozantnom brojkom od 17.294 putnika. Šveđani dijelom zbog Rynaira, a izrazitije zbog Skandjata postaju uobičajeni turisti na području Zadarske županije.

Iz Velike Britanije imali smo do sad 12.449 putnika, a slijede s približnim brojkama, odnosno svaki s po nešto iznad devet tisuća putnika: Francuska (veze s Parizom i Marseillesom), Belgija i Norveška. Potom su Irci njih oko pet tisuća i tako redom.

Dobra popunjenost

Dobra popunjenost zrakoplova preduvjet je zadržavanja letova. Znamo da je Ryanair u tome najrigorozniji te padanje prometa najčešće znači odustajanje od određenih linija u idućoj godini. No izgleda da za sad stvari idu dobro i da su linije pogođene. Istina je da je dosadašnja popunjenost ključnog prijevoznika za ovdašnju Zračnu luku 62,25 posto što je malo za njihove kriterije. No moramo uvažiti da su počeli letjeti ne nekim linijama i u ožujku, a na svima od početka travnja kada se puno veće popunjenost ne može očekivati, ali se ona iz tjedna u tjedan s približavanjem sezone pojačavala. Najvjerojatnije će sljedećih šest, možda i više tjedana linije ići ka punoj zauzetosti.

 Zanimljivo je da je i Skandjat s čarter linijama imao za sad vrlo dobar rezultat, a ljetna ga "špica" može samo popraviti - a riječ je o prosječnoj popunjenosti od 71,37 posto. Što znači da osim što su nama Šveđani dobrodošli gosti i njima se ovaj kraj očito sviđa.

Kažimo da smo ove godine imali, odnosno imamo letove za Moskvu kao i Ukrajinu, a kao kuriozitet nam Katica Pupić Bakrač ističe da imaju i specifičan aranžman za čartere s Urala u - listopadu!

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno