Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dodatnih 11 mjera

Autor: Hana Radulić

18.07.2013. 22:00
Dodatnih 11 mjera

Foto: Zvonko KUCELIN



U paketu novih mjera predviđena je i mjera Mladi za zajednicu – mini javni radovi za mlade čiji je cilj uključiti mlade osobe u poslove važne za društvenu zajednicu koji su vezani uz očuvanje okoliša, područje ekoindustrije i poljoprivredne proizvodnje, gospodarenje otpadom i energijom


Od 1. srpnja Hrvatski zavod za zapošljavanje započeo je s provedbom Garancije za mlade, čime je Hrvatska među prvim državama EU počela s primjenom ove mjere kojom se želi poboljšati položaj mladih na tržištu rada i smanjiti broj nezaposlenih osoba do 29 godina.
– Pristupanjem Europskoj uniji Hrvatska je prihvatila Garanciju za mlade kao ključni element smanjenja broja mladih nezaposlenih osoba, navodi Elena Jurić sa zadarskoga Zavoda za zapošljavanje, ističući kako je paket mjera za mlade nazvan “Mladi i kreativni” dopunjen s dodatnih 11 mjera, prvenstveno usmjerenih na mlade do 29 godina.
Ove mjere usmjerene su na podizanje kompetencija i pripremu mladih za zapošljavanje, a posebice jačanje i uključivanje mladih u poduzetništvo i razvoj organizacija civilnog društva koje su sve prisutnije na tržištu rada.
Tako paket novih mjera za mlade, doznajemo na zadarskom Zavodu za zapošljavanje, uključuje, među ostalim mjerama, mjeru Mladi za mlade – pomagači u nastavi. Ovom mjerom pruža se podrška uključivanju djece s poteškoćama u učenju i djece romske nacionalne manjine u redovan obrazovni sustav, također se pruža podrška uključivanju teško zapošljivih mladih osoba sa završenim gimnazijskim obrazovanjem, kao i mladim osobama prvostupnicima na tržište rada te stjecanju prvog zanimanja za osobe bez radnog staža gimnazijskog obrazovanja.
Inače, Garancija za mlade službeno počinje s provedbom u Europskoj uniji 1. siječnja 2014. godine kada će Hrvatskoj biti i dostupna financijska sredstva za zapošljavanje osoba mlađih od 25 godina, a dodatne mjere koje se provode financirat će se iz Europskog socijalnog fonda ESF-a i državnog proračuna.