Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Gulan: Galovcem je godinama vladala kriminalno-interesna skupina

Autor: Z L

18.07.2013. 22:00
Gulan: Galovcem je godinama vladala kriminalno-interesna skupina

Foto: Marin GOSPIĆ



U općini Galovac određene obitelji su godinama parazitski živjele na teret proračuna Općine Galovac. Njima su se godinama plaćale režije, krediti, gradile kuće, okućnice, grobnice… U tom vremenu je iz općinskog proračuna nestalo više milijuna kuna, navodi Gulan


Načelnik Općine Galovac Marin Gulan poslao je ovih dana priopćenje u koje se osvrće na nedavnu situaciju u kojoj je fizički napadnut, zbog čega je općinski vijećnik Nikola Burčul prijavljen za pokušaj ubojstva. Izdvajamo najzanimljivije dijelove.
“Dana 9. srpnja oko 19.45 sati napadnut sam i ozlijeđen u napadu automobilom-kombijem, a zatim i metalnom palicom od strane Nikole Burčula, općinskog vijećnika i predsjednika općinske organizacije SDP-a Galovac. Sljedeći dan u noćnim satima došlo je do napada na zgradu Općine u Galovcu na način da je nepoznati počinitelj porazbijao nekoliko stakala. Zatim, 11. srpnja primao sam cijeli dan na službeni mobitel prijeteće sms poruke s nepoznatog broja u kojima se prijetilo mojoj obitelji i meni, ukupno 20 poruka. Zahvaljujući poduzetim mjerama i radnjama od strane nadležnih predstavnika PU zadarske i MUP-a brzo se ušlo u trag osobi koja je slala sms poruke te je isti lociran i priveden u PU zadarsku. Naknadno je utvrđeno da je uhićena osoba Goran Burčul-Džoga.
Burčuli su samo izvršitelji
Za dvojicu Burčula i osobe koje su razbijale zgradu Općine smatram da su izvršitelji, a netko drugi je nalogodavac, odnosno huškač. Napad na moj osobni integritet i pokušaj ubojstva djelo je organizirane interesne skupine koja djeluje u Galovcu zadnjih desetak godina. Ista skupina je zbog niza kriminalno-financijskih malverzacija dovela općinu pred bankrot, a Državno odvjetništvo je podiglo optužnice i kazneni postupak je u tijeku.
U općini Galovac određene obitelji su godinama parazitski živjele na teret proračuna Općine Galovac. Njima su se godinama plaćale režije, krediti, gradile kuće, okućnice, grobnice… Zbog takvog nezakonitog ponašanja pojedinaca općina Galovac je četiri godine uzastopce imala nepovoljne nalaze Državnog ureda za reviziju. U tom vremenu je iz općinskog proračuna nestalo više milijuna kuna, a ostali su i neplaćeni milijunski računi. Sve je kulminiralo uskočkim uhićenjem tadašnjeg načelnika (Slavko Šare, pr. ur.), koji je bio glavni inicijator i arhitekt ovakve situacije u općini. Isti je iz navedenih razloga bio tri mjeseca u istražnom zatvoru.
Do kulminacije netrpeljivosti i objeda došlo je nakon zadnjih lokalnih izbora u svibnju 2013., kad sam voljom mještana pobijedio i dobio novi mandat. Dobro organizirana skupina od ranije je sva legalna i nelegalna sredstva angažirala za pobjedu na tim izborima želeći osigurati zaustavljanje progona pred nadležnim institucijama.
Galovčani taoci jedne osobe
Od toga dana, gubitnik izbora, bivši načelnik, protiv mene je poslao više desetaka kaznenih prijava i podnesaka prema MUP-u, DORH-u, USKOK-u, ministarstvima i drugim državnim institucijama, po njegovim riječima 60 prijava. Prijave su pune bezočnih laži, objeda i gadljivih izmišljotina. Na javnim okupljanjima me naziva pogrdnim imenima i otvoreno prijeti. Prijetio je čak i na predizbornom skupu SDP-HSS u Galovcu, gdje je to izrekao pred 30-ak ljudi, među kojima su bili visoki predstavnici SDP-a.
Ovo što se događa ovih dana samo je kulminacija događaja koji traju od uskočkog pritvaranja bivšeg načelnika. Galovac i njegovi mještani su postali taoci jedne osobe i jedne interesno organizirane skupine, koja pod svaku cijenu želi ovladati financijskim sredstvima i opet privatizirati općinu kako bi manipulirali većim brojem mještana. Ovim događajima bačena je opet nepravedna ljaga na Galovac što Galovčani nisu zaslužili. Galovčani su na demokratskim izborima svojom voljom većinski izabrali i odlučili što je najbolje za njihovu općinu”, stoji između ostalog u Gulanovom dopisu.


Što je sve Gulan otkrio?




Dolaskom na vlast u srpnju 2010. otkrio sam slučajeve plaćanja istih računa više puta, lažne ugovore, lažne akte i odluke, fiktivne račune od kojih su neki imali čak i milijunske iznose, provođenje reketa prema mještanima, milijunski manjak novca, otuđenje općinske zgrade u izgradnji na lokaciji Padvare, prijevaru prema CARDS programu… Kao aktualan primjer navest ću da će se nad Općinom uskoro provesti ovrha u iznosu nešto manjem od pola milijuna kuna, za posao izrade elaborata oko famoznih sanacija divljih deponija gdje je bio uključen Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ali bit priče je da su ti računi već plaćeni i to u potpunosti prije pet godina! Akteri ove priče su obmanuli sud, sakrili cesije i uplate i sad pokušavaju opet doći do naplate istih računa. Napominjem da za taj posao nije bio proveden postupak javne nabave.