Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ništa nije kao što je bilo

Autor: Velimir Brkić

18.07.2013. 22:00
Ništa nije kao što je bilo

Foto: Velimir BRKIĆ



Obilježila se 22-obljetnica stradanja prvih hrvatskih žrtava srpskih topničkih granata, fra Mile Mamića i hrvatskog redarstvenika Josipa Žulja, poginulih 17. srpnja 1991. u dvorištu crkve sv. Nikole Tavelića u Lišanama


U organizaciji Udruge Žene u Domovinskom ratu Zadar šestom po redu molitvenom hodnjom Koracima nade u istinu Bulić – Vukšić – Lišane Ostrovičke dugom 12 kilometara, na kojoj je nazočilo 200-tinjak sudionika, obilježena je 22. obljetnica stradanja prvih hrvatskih žrtava srpskih topničkih granata, fra Mile Mamića i hrvatskog redarstvenika Josipa Žulja, poginulih 17. srpnja 1991. u dvorištu crkve sv. Nikole Tavelića u Lišanama.
– U župi je poginulo 14 hrvatskih branitelja i ubijeno 16 civila iz Lišana Ostrovičkih, Vukšića i Bulića, uz još dvoje mučki ubijenih civila iz Lepura, župa Perušić. Svi žitelji su bili prognani, sve kuće zapaljene, a crkve minirane i srušene do temelja, podsjetila je Ivana Haberle, predsjednica Udruge.
Molitvenom hodnjom obilježava se i 22. obljetnice progonstva žitelja župe Lišane Ostrovičke s posebnim pijetetom prema onima koji se nikada nisu vratili svojim kućama.
Sjećanja su se vratila. Nakon što su pročitana imena trideset poginulih branitelja i civilnih žrtava u Buliću, Vukšiću i Lišanama Ostrovičkim te dvoje poginulih civila iz Lepura, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja. Molitvu odrješenja je predvodio župnik fra Damir Ćiro Čikara.
Pri temperaturi od 30 stupnjeva Celzijevih hodnja se odvijala od Bulića, preko Vukšića do Lišana Ostrovičkih gdje je služena sveta misa.