Odričemo se svoje imovine kako bi drugi zarađivali

Slika korisnika admin
PIXSELL
Borba za autoceste je borba za nacionalne interese, poručuju iz Akcije mladih

Akcija mladih protivi se davanju hrvatskih autocesta u koncesiju na 50 godina, kao i ostalih strateških i prirodnih cesta, istaknuli su čelnici stranke na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u prostorijama MO Brodarice. Na taj način u Akciji mladih pridružili su se prosvjednicima na Markovu trgu u Zagrebu i javnosti poručili kako uz zbivanja u Zadru prate i reagiraju na događaje u Hrvatskoj. U ovom konkretnom slučaju pomoći će sindikatima u organizaciji raspisivanja referenduma na kojem bi građani Republike Hrvatske dobili priliku odlučivati o nacionalnom bogatstvu, a ne nekolicina ljudi u Vladi.

Za predsjednika Akcije mladih Antu Rubešu borba za nacionalne interese je moralna obveza svih građana. Rubeša podsjeća kako su hrvatski branitelji 1991. godine riskirali svoje živote da stvore i obranu suverenu Hrvatsku i mi ju danas moramo očuvati.

Građani nemaju korist od koncesije

- Premijer Zoran Milanović rekao je da raspisivanje referenduma pokreću interesne skupine. To je u najmanju ruku neodgovorna i bezobrazna izjava. Naša dužnost i obveza je čuvati našu imovinu i suprotstaviti se interesnim skupinama koje su bile na vlasti 16 i osam godina, kaže Rubeša.

Njegova kolegica i županijska vijećnica Marjana Botić upozorava kako je jedini cilj Vlade RH krpanje proračunskih rupa, i to još jednom na račun građana.

- Od davanja u koncesiju izgrađenih autocesta građani nemaju ni kratkoročnu ni u dugoročnu korist. To je odricanje od vrijedne imovine na kojoj bi netko drugi zarađivao, a opet naplaćujući našim građanima i gostima. Od koncesija kratkoročnu korist ima samo Vlada koja bi time još jednom samo kupila vrijeme dok se deficit u državnom proračunu opet ne popne iznad tri posto, kaže Botić.

Zašto loše živimo?

- Zato se Akcija mladih pridružuje inicijativi da se organizira referendum kojim bi građani rekli svoje mišljenje o tako važnoj stvari kakva je gospodarenje strateškim, ali i prirodnim bogatstvima RH. Pored autocesta pitat će se građani o vodama, moru, energetskom sektoru kao i o poljoprivrednom te turističkom zemljištu.

U Akciji mladih ne staju na ovome već planiraju proširiti referendumsko pitanje kako bi građani ove zemlje dobili odgovor tko je imenom i prezimenom i u kojoj instituciji kriv za drastičan pad standarda.

- Mi svi loše živimo, puno lošije nego što su to branitelji u ratu sanjali, za što su radnici stvarali, poduzetnici se trudili. Većina nas loše živi u odnosu kako bismo mogli živjeti, realno gledajući potencijal naše zemlje. U Akciji mladih smatramo da građani moraju dobiti priliku da potaknu institucije da se napokon dobiju imena i prezimena odgovornih, kaže Botić.

Istarski ipsilon primjer lošeg modela

Mlade u njihovim naporima podržavaju Vice Profaca i Marko Pupić Bakrač koji su prisustvovali jučerašnjoj konferenciji. Pupić Bakrač upozorava kako Hrvatska već ima loša iskustva s davanjem autocesta u koncesiju.

- U Hrvatskoj su do sada u koncesiju dane dvije autoceste Zagreb - Macelj i Istarski ipsilon. Istarski ipsilon se loše održava, cestarina je preskupa, a da stvar bude gora francuski koncesionar i ne plaća PDV našoj državi, upozorava Pupić Bakrač.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno