Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Turističko naselje po mjeri svakog gosta

Autor: Valentina Mlađen

18.07.2013. 22:00
Turističko naselje po mjeri svakog gosta

Foto: Vedran SITNICA



U Sukošanu se na prvi pogled mogu primijetiti dvije stvari. Prvo, smeđa signalizacija smještena je na svaki važniji punkt zbog čega je gostima olakšano snalaženje i automobilom, ali i pješice, a druga stvar je razina hortikulturalnog uređenja. S više od deset kilometara obale šetnica uz obalu bilježi izuzetno visoku razinu uređenosti, a slično je i s otocima zelenila u centru mjesta – zeleno i cvjetno – najbolji je opis


Sukošan od ove sezone krasi nova riva. Mjesna ljepotica, zadnji put detaljnije renovirana početkom 20. stoljeća, u potpunosti je renovirana te sada udovoljava visokim zahtjevima turističke ponude. Šetnica s priključcima za brodove za vodu i struju, klupe, kante za otpad, moderne lampe, hortikultura, novi svjetionik, a uz nju igralište za vaterpolo… mjesto kakvo se samo poželjeti može za večernji odmor uz zalazak sunca, ili jutarnji uz izlazak. A s rive puca pogled i na sukošanski Palac – ljetnikovac zadarske nadbiskupije na moru iz 15. stoljeća koji je noću osvijetljen. I to je novo, može se pohvaliti direktor TZ Sukošana Nikola Milošević koji nas vodi u obilazak mjesta da nam pokaže i ostale novitete kojima su ovu sezonu dočekali turiste.
– Pohvalite nam posebno komunalce. Od ove sezone na čelu s novim direktorom bilo je dodatnih zapošljavanja, ali i boljeg ustroja i suradnja nam je odlična, a kao što vidite mjesto je čisto i jako se dobro održava, govori Milošević.
Sukošan za svačiji ‘žep
Patrolu smo kao i svake godine počeli iz turističkog ureda Sukošan, jednog od najljepših u Županiji, u kamenom zdanju s cvjetnim uređenjem ispred. Uz ljubazne djelatnike tamo gosti mogu dobiti raznorazne brošure o ponudi i lokacijama koje vrijedi posjetiti kao i atraktivni rasklopivi miniplan mjesta – prigodno nazvan Sukošan za svačiji ‘žep. U Sukošanu se na prvi pogled mogu primijetiti dvije stvari. Prvo, smeđa signalizacija smještena je na svaki važniji punkt zbog čega je gostima olakšano snalaženje i automobilom, ali i pješice, a druga stvar je razina hortikulturalnog uređenja. S više od deset kilometara obale šetnica uz obalu bilježi izuzetno visoku razinu uređenosti, a slično je i s otocima zelenila kroz samo mjesto – zeleno i cvjetno – najbolji je opis. Kako bi mjesto bilo još čišće naručene su i dodatne kante za smeće koje bi uskoro trebale stići.
Prije nego posjetimo mjesne plaže provezli smo se do trim staze. Ideja je to čije je ostvarenje Milošević čekao duže vrijeme, a ovog svibnja i službeno je otvorena Magunja crosom. Kroz prašumu makije vijuga uređena staza prikladna za hodanje, trčanje, bicikliranje, a za umorne putnike čekaju odmorišta s drvenim stolovima i klupama. S jedne strane pogled puca na Velebit, a s druge na mjesto i Kornate. Staza čeka još završno uređenje, ali već sada ima sve što je neophodno izletnicima.
Sukošanski “mravinjak”
Sa staze dolazimo u mjesto i sukošanski “mravinjak”, kako ga u šali zove Milošević. Radi se o plaži Dječji raj, glavnoj mjesnoj plaži koja je uvijek popunjena brojnim kupačima, a osim čistog mora nudi i brojne sadržaje, od ugostiteljskih objekata koji nude sve što je potrebno za osvježenje pa do trampolina, ili pedalina i sličnih morskih zabavnih sadržaja. Tuševi, kabine za presvlačenje i kante za otpatke sastavni su dio ove plaže već niz godina, a od ove godine postavljeni su i novi atraktivni drveni suncobrani. Još je jedna plaža u mjestu uvijek puna, to je Makarska, ili Mala Makarska kako je još zovu na kojoj je i jedan od najpoznatijih mjesnih beach barova, jet ski, igrališta za odbojku na pijesku, košarku…
Sukošan se može pohvaliti i jednom od najboljih gastroponuda na našem području s nekoliko respektabilnih restorana i konoba čija ponuda se temelji na domaćoj spizi, svježoj ribi i domaćim vinima nagrađivanih lokalnih vinara.
Na sezonu se ne mogu potužiti, prvih šest mjeseci dali su plus, ali prva dva tjedna srpnja bila su dosta loša, iako Milošević očekuje pravu špicu u nastavku ljeta.
– Ne bojimo se pada, očekujemo da će se dobri trendovi nastaviti. Iz godine u godinu bilježimo porast od gotovo deset posto i teško je očekivati da se tako nastavi unedogled. Ipak najvažniji je prihod, a njega očekujemo da bude na razini prošlogodišnjeg, zaključuje Milošević.


Bogato suskošansko lito




Broj sukošanskih ljetnih događanja zbraja se na desetke, a i ove godine Sukošansko lito bit će zabavno i popunjeno događanjima od kojih neka već imaju predznak tradicionalnih. Osim ribarskih feštica četvrtkom koje su se pokazale kao izuzetno atraktivne za turiste, održane su i ljetne maškare. Na rasporedu su i kreativne radionice za djecu, dječji festival, a ovih dana na rasporedu su i popularne Jadranske igre u kojima rado sudjeluju turisti i domaći. Kolovoz je rezerviran za trku tovarov i svićarenje, feštu svetog Kasijana i brudetijadu.