Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zelena laguna u samom srcu Posedarja

Autor: Valentina Mlađen

18.07.2013. 22:00
Zelena laguna u samom srcu Posedarja

Foto: Vedran SITNICA



Slavicu Milić njezin vrt nadahnjuje i zato mu se uvijek iznova vraća u različita doba dana, bilo da nešto treba raditi, bilo da samo sjedi i uživa u pogledu. A vrt Milićevih nadahnjuje i prolaznike te turiste koji odsjedaju kod njih u Posedarju. S pogledom na predivan vrt i more u daljini, okruženi benkovačkim kamenom koji je, kamen po kamen, slagao Slavičin suprug Ratko sve dok nije izradio čitavu konobu s kominom, popločao terasu pa čak izradio i cvijetnjake od benkovačkog kamena. A neumorni Ratko kaže kako posla još ima puno pa će raditi dok ga ruke služe.
Idejnu koncepciju vrta osmišljavaju kćeri, Ratko odrađuje fizički dio posla, a gospođa Slavica uvijek je tu negdje među cvijećem. Dok uživamo pod sjenicom s koje vise još uvijek nedozreli grozdovi grožđa Milići pojašnjavaju što je što u njihovu vrtu.
– Imamo palme, breskve, marelice, limun, 50-ak vrsta cvijeća, od ruža do dalija, hibiskusa, šimšira, lavande, nevena, kadulje…, nabrajaju.
Nema gosta, kažu, koji nije zavirio u vrt i koji se nije oduševljeno fotografirao, a najveća želja im je da i susjedi i mještani čitavog Posedarja malo više pažnje posvete cvjetnoj uređenosti svojih okućnica i mjesta.
Vrt uređuju već tridesetak godina, a u njemu provedu minimalno sat vremena dnevno radeći, zalijevajući ujutro i navečer zbog čega su travnati pokrivač te cvijeće još uvijek svježi i puni života. Fotografije vrta Milićevih, koji prvi put predstavljamo kroz zajedničku akciju našeg lista i TZ Zadarske županije, zasigurno će biti jedan od vaših favorita i teško će bilo koga ostaviti ravnodušnim.