Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Grad “prigušio” Svjetlo

18.07.2016. 22:00
Grad “prigušio” Svjetlo


U Gradu su za ovu godinu smanjili sredstva našoj udruzi sa sto tisuća kuna na 80 tisuća kuna što bi moglo značiti puno problema u funkcioniranju same udruge i našeg Kluba TIM, jedinog mjesta i programa otvorenog osobama s intelektualnim teškoćama iznad 21 godine, ističe Irena Palčić, predsjednica udruge Svjetlo ogorčeno poručujući kako joj se čini da društvo zaboravlja one koji su osuđeni na njegovu pomoć.
Naime, uzme li se u obzir kako je Grad Zadar ipak glavni financijer udruge Svjetlo za koju je lani izdvojio 100 tisuća kuna, ne može se reći kako Grad nema sluha za osobe s intelektualnim teškoćama, no to, kako ističe Palčić, nije dovoljno za normalno funkcioniranje udruge i Kluba TIM.
– Devet tisuća kuna još daje Županija, a ni donacija više nema, govori Palčić, dodajući kako se natječu i za neke projekte, no udruga kao što je njihova treba imati konkretan oslonac u Gradu posebno jer još uvijek nema nacionalnog projekta koji bi obuhvatio i njihovu udrugu, a ni Centra Mocire kamo bi se preselila OŠ Voštarnica, pa bi po logici stvari tamo mogla biti smještena i ova udruga u koju dolaze upravo oni koji pohađaju tu školu.
– Ugovor s Gradom u kojem su nam smanjena sredstva predstavlja nam problem jer nam nedostaje novca. Mi naše troškove moramo potkrijepiti računima i izraditi projekt aktivnosti prema kojemu se i određuje financiranje. Imamo dvoje zaposlenih, tajnicu udruge i voditeljicu Kluba TIM koji osigurava poludnevnu skrb izvan obitelji u trajanju od po četiri sata dnevno pet dana u tjednu, a preko kojeg se realiziraju razne radionice (kulinarska, keramičarska, informatička, glazbena, socijalizacijske igre, osnovne higijenske navike, kreativna), nabraja Palčić dodajući kako ih Grad često hvali i izdvaja kao uspješnu udrugu, no da bi im više od tih lijepih riječi vrijedila konkretna pomoć.