Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Miris luka s Kamenjaka širio se nadaleko

18.07.2016. 22:00
Miris luka s Kamenjaka širio se nadaleko


Javna ustanova Park prirode Vransko jezero u nedjelju od 18 sati organizirala je 3. Sajam lokalnih proizvoda pod nazivom “Luka i igara”.
– Sajam se organizira s ciljem ostvarivanja što bolje komunikacije i povezivanja s lokalnim OPG-ima, promocije tradicijske kulture područja: lokalnih običaja, pjesama, nošnji i gastronomije, ali i populariziranja i plasmana lokalnih proizvoda među domaćim i stranim posjetiteljima, objašnjava Danijel Katičin, ravnatelj JU PP Vransko jezero.
Jedinstveni sajam se održao uokolo kapelice Svih svetih, na izletištu, vidikovcu i infocentru Kamenjak, s kojeg puca pogled na Vransko jezero i otoke.
– Lokalnom stanovništvu koje posjede ima u Parku ili njemu gravitira poljoprivredna proizvodnja je glavna djelatnost, kazala je Norma Fressel.
S njom su se složile i Iva Rogić, Ivana Ribić te Dario Rogić, također iz JU PP Vransko jetero.
– Tako u općini Stankovci 82 posto kućanstava posjeduje i obrađuje poljoprivredno zemljište, u gradu Benkovcu 53 posto, a u općini Pakoštane (na koju se odnosi poljoprivredno dobro i naselje Vrana) 47 posto kućanstava, doznajemo od sugovornika.
Zahvaljujući gospodarsko-gastronomsko-turističkoj priredbi, miris bijelog luka nošen vjetrom širio se nadaleko.
– Naši su preci dobro poznavali koristi bijelog luka, pa su ga rado konzumirali, ističe OPG-ovac Ante Gladović.
Bilo je čak 28 izlagača, od toga 22 OPG-a: Nakićen, Svemir Troskot, Roko Šarin, Čirjak, Danijel Baković, Branko Brković, Jadran Baković, Dušanka Didak, Perica, Dijana Krpina, Ante Gladović, Marija Vujasin, Mateo, Jajčanin, Andrija Čirjak, Sanja Koprivnjak, Ivan Dežmalj, Marino Mijat, Petar Bašić i Divna Savić.
Izlagala je i udruga Rešta, Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari, AGRRA, LAG Laura, Obrt Dolac i Muzej betinske brodogradnje.