Drago Marić napisao knjigu o životu Foto Vjeke

Slika korisnika valentinam
MAJSTOR ZANATA
Ovo je životna priča najplodnijeg i najstarijeg djelatnog zadarskog fotografa čiji su osebujni život i djelo obilježili poveće razdoblje u životu grada - kaže Drago Marić
Zvonko KUCELIN
Suautori Vjeko Surać i Drago Marić

Poznati zadarski publicist i novinar Drago Marić ne prestaje nas ugodno iznenađivati. Upravo je završio knjigu koja govori o životnom i profesionalnom putu jednog od najpoznatijih građana Donatova grada, Vjeki Suraću, čovjeku koji je u naš lokalni kolektivni imaginarij ubilježen jednostavno kao - Foto Vjeko. Jer, kada u Zadru kažete Foto Vjeko, istovremeno mislite na konkretnog čovjeka, stvoritelja tog urbanog obrtničkog brenda, i na njegov foto atelje u centru grada kroz koji je u desetljećima naše povijesti prošlo na tisuće i tisuće ljudi.

- Ovo je životna priča najplodnijeg i najstarijeg djelatnog zadarskog fotografa čiji su osebujni život i djelo obilježili jedno poveće razdoblje u životu Zadra dvadesetog stoljeća i evo duboko već u drugo desetljeće dvadesetprvog vijeka zašli. Ustvari je to autobiografija Vjekoslava Suraća, njegovo kazivanje kako je vidio i zapamtio svoj život, život svojih najbližih i mnoge osobe i događaje s kojima se susretao, a sve to dokumentirao fotografijom. Njegova životna priča je dojmljiva, jer je doista posebna i izuzetna, a u njoj dominira njegov fotografski atelijer koji je, skupa s Vjekom, postao gradska institucija, znamenitost, prepoznatljivo obilježje grada, napisao je u svome proslovu knjizi Drago Marić, dodavši: Foto Vjeko nije samo naziv njegove znamenite zanatske radionice, nego je taj naziv postao nadimak, praktički ime i prezime njegovoga vlasnika. Već gotovo sedamdeset godina malo tko će ga od Zadrana spomenuti kao Vjekoslava Suraća, a mnogi, gotovo svi, kao Foto Vjeku. Stoga držimo primjerenim kako je ovu knjigu trebalo tako i nasloviti - Foto Vjeko, objašnjava suautor knjige Drago Marić koji naglašava da je ovdje riječ o autobiografiji jer u njoj sam Vjeko Surać priča i prepričava svoj život.

Nema sumnje da će knjigu sa zadovoljstvom prigrliti brojni poznavatelji, štovatelji i prijatelji šjor Vjeke Suraća koji će se, listajući njezine stranice, s nostalgijom i veseljem prisjetiti mnogih epizoda, anegdota, teških, bremenitih, ali i sretnih trenutaka i događaja kroz koje je kao akter ili promatrač s fotoaparatom u ruci prolazio i njima svjedočio ovaj ugledni 88-godišnji Zadranin.

Uz autore knjige Dragu Marića i Vjekoslava Suraća, valja spomenuti da je knjigu grafički pripremio Nebojša Gunjević, a korekturu je izvršila i pogovor napisala Davorka Mezić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)