Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mladi Stipan Barišić ulovio neman

20.07.2018. 06:33
Mladi Stipan Barišić ulovio neman


Stipan Barišić ima tek 13 godina što nikako ne znači da mu nedostaje ribolovnog iskustva. Kao član ŠRD Podlanica – Biograd na moru ima sve odlike sportskog ribolovca od formata.


Baka je nazvala
Poziv koji smo dobili u početku je bio poprilično nejasan. S druge strane linije je bila gospođa koja je pričala o tome da je u Zadarskom listu vidjela objavu o najulovu i da je njen unuk isto ulovio ribu. Tek nakon nekoliko potpitanja smo ustanovili da je riječ o malom Stipanu, a da je riba veliki ugor. Baka ipak nije znala sve detalje pa nam je dala Stipanovu mamu Tinu koja nam je rekla nešto više.
– Je, moj van je Stipan ulovija ugora od 9 kila i 40. To van je bilo u drugon misecu i bilo je to jedno čudo kad smo vidili što je napravija…
Nažalost sve detalje oko ulova nismo uspjeli dobiti od mame koja ipak nije ribolovac već smo morali sačekati da se Stipan vrati s mora. Srećom to čekanje nije dugo potrajalo jer je bilo vrijeme ručka, a Stipan je po tom pitanju, kako su nam rekli, uvijek točan.


Drama na rivi
Razgovor sa Stipanom je bio kratak i iz njega je kliještima trebalo čupati riječi. Nismo uspjeli proniknuti je li razlog tome njegovih 13 godina, skromnost ili pak ribarska prefriganost kojom se čuvaju detalji i ribarske tajne.
Ipak, na kraju smo uspjeli povezati sve što je bitno. Dakle, Stipan je toga dana, kao i inače u redovnom postupku, pokušavao uloviti brancine na srdelu, á volo postavom. Zabacio je pribor i strpljivo čekao ne bi li se koji morski vuk bacio na njegovu pažljivo naješkanu udicu. U tom čekanju je udica pala na dno i tada je počela drama. Srdelu je progutao ugor i sreća je bila što je Stipan trenutno kontrirao tako da se udica zabila u rub čeljusti, a najlon se našao van dosega zubiju.
Uslijedilo je zamaranje, a kada se riba našla na površini priskočili su i prolaznici te su svi zajedno uspjeli nasukati neman tešku preko 9 kila. Uopće ne treba isticati koliko je Stipanu nakon tog događaja porasla ribolovna slava, jer Biograd je mali, a vijesti putuju brže nego se očekuje. No svi se slažu da se na staroj slavi ne živi tako da se sada od Stipana očekuje nov trofej, što je po svemu sudeći tek pitanje trenutka.