SLUČAJ SABLAZNIO HRVATSKU - Podnijeta žalba na slučaj 25-godišnjeg zadarskog pedofila koji je osuđen samo na uvjetnu kaznu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
NAPASTVOVAO DJEVOJČICU
Zaprimili smo pisani otpravak presude kojom je okrivljenik proglašen krivim i osuđen na uvjetnu mjeru upozorenja. Općinsko državno odvjetništvo je Županijskom sudu u Zadru u zakonskom roku podnijelo žalbu protiv navedene presude te sada čekamo drugostupanjsku presudu, kaže Ivica Škara, općinski državni odvjetnik
Zvonko KUCELIN
Na Općinskom sudu u Zadru sudilo se za kazneno djelo spolne zlouporabe djeteta

Presuda 25-godišnjem zadarskom pedofilu koji je spolno iskorištavao 12-godišnju djevojčicu, nakon najnovijeg poteza Općinskog državnog odvjetništva, mogla bi dobiti sasvim drugačiji epilog. Naime, početkom lipnja hrvatsku je javnost šokirala presuda Općinskog suda u Zadru kojom je ovaj Zadranin za kazneno djelo pedofilije osuđen na uvjetnu kaznu od jedne godine s rokom kušnje na tri godine. Presuda pedofilu, a kojom je on praktično oslobođen, sablaznila je javnost, osobito stoga što je u sudskom postupku dokazano da je optuženik počinio kazneno djelo za koja ga se teretilo.

Koliko je ovaj postupak bio osjetljiv i za zadarski Općinski sud kazuje podatak da je naš list informaciju o presudi imao nekoliko dana prije nego je afera s obiteljskim čovjekom koji je seksualno zlostavljao djevojčicu buknula u javnosti, ali smo na Općinskom sudu upozoreni kako moramo sačekati pismenu presudu prije objave teksta. U međuvremenu je slučaj ipak ugledao svjetlo dana, a sutkinja Ivana Parać Krišto nakon napisa u medijima koji su preispitivali njenu presudu konačno nam je poslala svoj odgovor.

"Još uvijek nepravomoćna presuda"

Zanimljivo je da u njemu naglasila da je "još uvijek riječ o nepravomoćnoj presudi", što suci inače ne naglašavaju jer im je u interesu da viši sud potvrdi njihovu presudu. Sutkinja nam je u odgovoru tada naglasila kako je javnost bila isključena s rasprave te da je objava presude bila javna, "no nije bilo potrebe za isključenjem javnosti, s obzirom na osobe koje su pristupile pbjavi presude".

- Možemo potvrditi da je okrivljenik temeljem zakona proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, te da je prema okrivljeniku izrečena uvjetna osuda, tako da se izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine neće izvršiti ako u roku kušnje od tri godine ne počini kakvo novo kazneno djelo. Tekst presude još nije izrađen, a bit će izrađen u zakonskom roku, te na odluku stranke imaju pravo izjaviti žalbu u zakonskom roku, dakle još uvijek je riječ je o nepravomoćnoj presudi, stajalo je u odgovoru sutkinje Parać Krišto.

Nezadovoljni presudom

Očekivano, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru, nezadovoljno je izrečenom presudom te su odmah po primitku pisane presude reagirali na ovakav pravorijek. Prvi čovjek ODO-a, Ivica Škara, o tome nam kaže:

- Zaprimili smo pisani otpravak presude kojom je okrivljenik proglašen krivim i osuđen na uvjetnu mjeru upozorenja. Općinsko državno odvjetništvo je Županijskom sudu u Zadru u zakonskom roku podnijelo žalbu protiv navedene presude te sada čekamo drugostupanjsku presudu, izjavio nam je Škara.

Osim Odvjetništva, i obitelj djevojčice čeka hoće li Županijski sud poništiti presudu sutkinje Općinskog suda, s obzirom da tijekom dokaznog postupka utvrđeno da se radi o kaznenom djelu spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina.

Olakotne okolnosti

Slučaj je tim šokantniji zna li se da je riječ o osuđeniku koji je zapravo susjed djevojčici koju je spolno iskorištavao. Ovaj 25-godišnjak sudu je priznao da je djevojčicu dirao po intimnim dijelovima tijela, no poricao je da je između njih bilo spolnog odnosa. Iskoristio je dječju dobrohotnost i povjerenje te je preko facebooka i mobitela zaveo i spolno iskoristio. Djevojčica se nakon događaja u osuđenikovu autu povukla u sebe, roditeljima ništa nije rekla, ali su oni srećom primijetili promjene u njenu ponašanju. Odmah su sve prijavili policiji, provedena je istraga i osumnjičenik je pritvoren.

Zanimljivo je da mu je u dokaznom postupku kao olakotna okolnost uzeta činjenica da je neosuđivan i da je otac dvoje malodobne djece. No, Odvjetništvo ovakve argumente očito ne želi prihvatiti te se nakon podnošenja žalbe nadaju drugačijoj presudi.

Parać Krišto: Nije riječ o silovanju, nego o spolnoj zlouporabi djeteta

Sutkinja Ivana Parać Krišto o ovom je kaznenom djelu za naš list navela:

- Možemo potvrditi da se u konkretnom slučaju radi o kaznenom postupku u kojem se radilo o kaznenom djelu spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina iz čl. 158. st. 1. KZ/11, a ne o silovanju (kako stoji u nekim napisima), da je riječ o okrivljeniku koji je u vrijeme počinjenja djela imao 25 i djevojčici od nepunih 13 godina, da je rasprava zaključena 28. svibnja 2018. i da je objava presude bila 30. svibnja 2018, stoji u odgovoru sa Suda.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)