Starigrad dobio središte za obuku HGSS- a "Dragan Špehar - Špeco"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
ZAHVALNOST KOLEGA
Središte je smješteno u kući HGSS-a koja je izgrađena 2010. godine, a u kojoj su se i do sada odvijale neke od obuka. Centar za obuku je važan za razne edukacije, a značajan je i zbog položaja u neposrednoj blizini NP Paklenica i PP Velebit, ali i blizine najatraktivnijeg penjališta u ovoj geografskoj regiji
HGSS
Obučni centar otvorio je pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić u nazočnosti članova HGSS-a iz cijele Hrvatske.

Središte za obuku HGSS-a otvoreno je prije nekoliko dana u Starigradu Paklenici. Riječ je o objektu koji nosi ime Dragana Špehara Špece, planinara, alpinista i instruktora HGSS-a te dugogodišnjeg člana i pročelnika Stanice Ogulin koji je preminuo prošle godine, a s obzirom da je školovao generacije HGSS-ovaca na ovaj način su mu kolege izrazile zahvalnost.

Kuća za 40-ak ljudi

Središte je smješteno u kući HGSS-a koja je izgrađena 2010. godine, a u kojoj su se i do sada odvijale neke od obuka. Centar za obuku je važan za razne edukacije, a značajan je i zbog položaja u neposrednoj blizini NP Paklenica i PP Velebit, ali i blizine najatraktivnijeg penjališta u ovoj geografskoj regiji.

Od Ljube Majice, dopročelnika HGSS stanice Zadar doznajemo kako je dosadašnja HGSS kuća u Starigradu Paklenici dograđena te će se u njoj odvijati brojne aktivnosti, tečajevi i obuke.

- Starigrad Paklenica dobio je centralno mjesto za obuku članova HGSS-a. Kuća je opremljena tako da može primiti četrdesetak ljudi. Ima spavaonicu, dva apartmana i predavaonicu, a dogradnjom je napravljena kuhinja, blagovaonica i još jedna predavaonica. Zaposlena je i domarica Marina Knežević, koja će se od brinuti o kući, kaže Majica.

U prostoru će se odvijati razni tečajevi na koje će dolaziti članovi HGSS-a iz cijele Hrvatske. Tu nije riječ samo o tečajevima za tehnike spašavanja u ljetnim i zimskim uvjetima, nego i drugih aktivnosti koje provode od tečajeva za kartografiju i digitalnu kartografiju, potragu, prvu pomoć, meteorologiju i orijentaciju te razne druge edukacije i usavršavanja.

Sinonim službe

Obučni centar otvorio je pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić u nazočnosti velikog broja članova HGSS-a iz cijele Hrvatske.

- Dragutin Špehar Špeco je kao instruktor generacije i generacije HGSS-ovaca izučio ljetnim i zimskim tehnikama spašavanja, utkao u nas tu nit predanosti i želje da idemo dalje, bolje, jače, a na ovaj način svi članovi HGSS-a izražavaju mu svoju zahvalnost. Kada bismo išli prikazati sav njegov rad i trud, teško bismo ga objedinili jednim tekstom jer mnoge bi se priče mogle ispričati od njegovih početaka kao planinara i skijaša, pa alpinista i gorskog spašavatelja, branitelja, instruktora, kao i onoga koji je bio sinonim službe. Naša srca uvijek zakucaju snažnije i brže kada god pogled poklonimo zapadu i stijeni Kleka gdje je mnoge od nas vodio na prve uspone i vježbe, a od danas će sigurno biti tako i kada budemo dolazili u Špecin obučni centar, kažu iz HGSS-a.

 

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)